Sirkku Ketola vastaanotti Aboa-apurahan 28.4.2015. Ketola oli kulttuurilautakunnan perusteluissa yksi ansioituneimmista hakijoista ja täytti asetetut kriteerit parhaiten.

Aboa-apuraha

  • on vuoden työskentelyapuraha
  • vuonna 2015 kuvataiteilija Sirkku Ketolalle
  • suuruus vuodelle 2015 on 19897,24 euroa
  • hakijoita määräaikaan 31.10.2014 mennessä 23 taiteilijaa
  • apurahan myöntää Turun kaupungin kulttuurilautakunta

Sirkku Ketolan verkkosivut

Kun oma kaupunki palkitsee

Vuonna 1973 syntynyt Sirkku Ketola on toiminut aktiivisena ammattitaiteilijana jo yli kymmenen vuotta. Hän on opiskellut muun muassa Turun Piirustuskoulussa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Ketola valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009.

- On hienoa saada tunnustus omalta kotikaupungilta. Apurahan saaminen tuntuu vapauttavalta, koska saa rauhoittua tekemään työtään, Ketola pohtii.

Työskentelyapuraha mahdollistaa täysipainoisen keskittymisen taiteilijatyön tekemiseen.

Kohti tärkeää näyttelyä

Ketola valmistelee parhaillaan SHhh – Silence -nimistä yksityisnäyttelyään Turun taidemuseon Studioon. Taiteilija on tehnyt näyttelyn pääteosta viime kesästä saakka. Sen osa tulee muodostumaan käsinpainetusta serigrafiasta.

Apurahan saaminen tuntuu vapauttavalta, koska saa rauhoittua tekemään työtään

- Elän koko ajan jännityksessä, koska joka kerroksella on mahdollisuus, että koko teos menee pilalle. Olen nyt saanut 18 kerrosta valmiiksi ja enää on kaksi jäljellä, Ketola kertoo jo osin helpottuneena.

Näyttely tulee olemaan Ketolalle merkittävä myös siksi, että Turun taidemuseo elää hänelle "kotimuseona". Hän kasvoi sen rinnalla kouluaikoina.

Aboa-apurahan luovutustilaisuudessa Sirkku Ketolan puhe | kuva: Tiia Suorsa

Kehon voimalla

Taidemuseon näyttelyn lisäksi Ketolalla on paljon muitakin suunnitelmia. Marraskuussa avautuu yksityisnäyttely Galleria Jänikseen. Työn alla ovat myös käden ja ajatuksen yhteistoimintaan liittyvä performanssi A Body Called Paula sekä yhteyttä käsittelevä kirja.

- Tavoitteena on sanattoman kielen sanallistaminen, Ketola tiivistää.

Taiteilija on ottanut huomioon myös taiteen hyvinvointivaikutukset. Ketolan töitä onkin esillä laajasti Tyksissä. Esimerkiksi U-sairaalan aulassa on suurikokoinen serigrafia, jossa lasten leikki muistuttaa elämästä.

kuvat: Tiia Suorsa