Opiskelijoille taide on ainutlaatuinen vaikutuskanava. Ilmaisuopinnoissa opitaan yhteistyötä ja luodaan tulevaisuuden verkostoja. Opetuksen tavoite on, että opiskelijan ilmaisutaito ja viestintävalmiudet kehittyvät monipuolisesti.

Turun klassillisen lukion ilmaisulinjan 20-vuotisjuhlissa juhlittiin luovuutta.

- Ilmaisu on yhteistyötä, yhteistä vastuuta ja aktiivisuutta, julkilausuvat ILLIläiset eli klassillisen lukion ilmaisulinjan opiskelijat.

Opiskelijoille taide on ainutlaatuinen vaikutuskanava. Ilmaisuopinnoissa opitaan yhteistyötä ja luodaan tulevaisuuden verkostoja. Opetuksen tavoite on, että opiskelijan ilmaisutaito ja viestintävalmiudet kehittyvät monipuolisesti. Turun klassillisessa lukiossa opiskelija voi suorittaa valtakunnallisen lukiodiplomin teatteritaiteessa, mediassa, kuvataiteessa, tanssissa ja musiikissa. Klassillisessa lukiossa nuoria kannustetaan taiteilijuuteen kasvamisessa.

Iiris Aholainen ja Sonja Tolonen ovat toisen vuosikurssin ILLIläisiä. Tytöillä on vielä vuosi opintoja jäljellä, ja lukion päättymiseen suhtaudutaan haikeudella. Iiriksen ja Sonjan vuosikurssi on ensimmäinen klassillisessa lukiossa. Aiemmin nykyisen ilmaisulinjan opintoihin perehdyttiin Juhana Herttuan lukiossa. Vaikka ilmaisulinjan opiskelijat ovat klassillisessa lukiossa vähemmistönä, ILLIheimo näkyy ja kuuluu. Perjantaina 17.4.2015 20-vuotias ilmaisulinja pläjäytti päin näköä artsuu ja lovee. Iltapäivästä iltaan jatkunut taidetapahtuma esitteli oppilaiden tuotoksia laajalti. Nähtävänä oli mm. perfomansseja, improvisaatioesityksiä sekä musiikkia.

- Ohjelma on meidän opiskelijoiden käsissä. Osa esityksistä on vielä keskeneräisiä, ja tänään on mahdollisuus ylittää kynnys ja päästä harjoittelemaan yleisön edessä, Iiris kertoo.

Ilmaisulinjan itsensä toteuttamisen mahdollisuudet häivyttävät taiteitten välisiä raja-aitoja ja kannustavat opiskelijoita tekemään yhdessä. Ehkä luovassa prosessissa kannattaakin olla hetken lapsi ja ryhtyä tuotteliaaksi?

- Täällä voi vapautua tekemään, mitä haluaa. Kaiken ei tarvitse olla valmista. Ideoita voi workshopata yhdessä. Täällä on tosi kannustava ilmapiiri. Me tehdään täällä tosi ainutlaatuisia juttuja, tytöt innostuvat.

Turun klassillisen lukion ilmaisulinja on yksi Suomen kolmesta lukiosta, jossa voi suuntautua ilmaisutaitoon.

ILLI-linjan tuotteliaisuus näkyy sekä juhlaohjelmiston runsaudessa että päivityksinä omaan some-kanavaan, jonne julkaistaan omia videoita ja uutisia. Vaikka kaikista illiläisistä ei tule työkseen taiteilijoita, taiteen ja luovuuden ottaminen osaksi elämää rikastuttaa arkea.

- Kulttuuri on myös hyvinvointia! Taiteella voi vaikuttaa asioihin. Itsensä ilmaiseminen on itsetutkiskelua, omaan persoonan tutustumista ja sen tuomista näkyville, Sonja ja Iiris ynnäävät.

Teksti ja kuvat: Outi Forsström ja Tiina Paananen