Verkoston keskustelussa esiteltiin viisi tapaa, joilla kunta voi toteuttaa vesiensuojelutyötä: ravinnekierrätykseen liittyvät hankkeet, strategisten tason yhteistyö, yhteistyö korkeakoulujen kanssa, jätevesien käsittelyn tehostaminen ja luonnolliset hulevesiratkaisut. Itämeren toimijoiden keskustelu 28.8. järjestettiin osana World Water Weekin ohjelmaa.

Mikä World Water Week?

  • World Water Week on vuosittainen maailmanlaajuinen vesialan konferenssi.
  • Vuonna 2014 osallistujia oli yli 3000 ja ohjelman rakentamiseen osallistui 270 organisaatiota.
  • Tänä vuonna Centrum Balticum, Turun kaupunki ja Helsingin kaupunki järjestivät osana World Water Weekin ohjelmaa 26.8.2015 keskustelun.
  • Tilaisuus toteutettiin osana ”Östersjöutmaningen möter Sverige” -hanketta.
  • Itämerihaaste on Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen aloite Itämeren suojelemiseksi.
  • Lisätietoja: www.itamerihaaste.net

Verkostotyöstä keskusteltaessa asiantuntijat painottivat erityisesti paikallistoimijoiden aktiivista roolia ja kuntien tahtoa nähdä ympäristön hyvä tila strategisena menestystekijänä.

- Onnistumme tai häviämme yhdessä, totesi Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen esitellessään Itämerihaastetta ja kaupungin tahtoa panostaa Itämeri-yhteistyöhön.

- Olemme joka tapauksessa riippuvaisia toistemme panostuksesta, joten miksi emme yhteistyössä panostaisi edelläkävijyyteen ja työskentelisi puhtaan, tuottavan ja yhteisen Itämeren hyväksi.

Toimijat tiiviisti yhdessä

Asiantuntijoiden mukaan Itämerellä on vahva toimijoiden välinen yhteistyön kulttuuri.

- Itämerihaasteen kaltaiset verkostot, jotka koostuvat monenlaisista toimijoista, tukevat yhteistyötä ja auttavat löytämään kumppanuuksia, parhaita käytänteitä sekä kokemustenvaihtoa myös odottamattomilta sektoreilta ja toimialoilta, sanoi ympäristösuunnittelija ja Itämerihaasteen koordinaattori Lotta Ruokanen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Onnistumme tai häviämme yhdessä

Mika Akkanen

Keskustelijat pohtivat lisäksi vesiensuojelutyön arvottamista ja hyötyjen arvioinnin tärkeyttä. Joissain tapauksissa vesiensuojelullinen toimenpide voidaan toteuttaa puhtaasti ympäristönsuojeluperustein, mutta usein taustalla on kustannustehokkuus- tai kustannus-hyötyanalyysi. Hyötyjen esittäminen numeroin on eduksi tuen saamiselle projektin käynnistysvaiheessa, mutta asiantuntijat muistuttivat, että vaikka investointi lyhyellä aikavälillä ei maksaisi itseään takaisin, voivat sen sosioekonomiset hyödyt pitkällä aikavälillä ylittää kulut moninkertaisesti.

Itämerihaaste-verkoston yhteistyö jatkuu projektein, konkreettisin vesiensuojelusitoumuksin ja -toimenpitein sen jäsenorganisaatioissa, sekä kansainvälisissä tapaamisissa - seuraavaksi sisarhanke CITYWATERin päätösseminaarissa Tallinnassa 8.-9.9.2015. Itämerihaaste on Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen aloite Itämeren suojelemiseksi.