Suomen Harmonikkaliitto isännöi Turun Logomossa kansainvälisiä Coupe Mondiale -harmonikkakilpailuja 6.-11. lokakuuta. Kilpailuihin on ilmoittautunut reilut sata nuorta soittajaa 26 eri maasta. Suomesta mukana on 14 soittajaa. Kilpailijoiden keski-ikä on noin 22 vuotta. Kilpailu merkitsee harmonikansoittajille samaa kuin esimerkiksi Chopin-kilpailu pianisteille tai Mirjam Helin -kilpailu laulajille.

Vuonna 1952 perustettu Suomen Harmonikkaliitto on Suomen suurimpia harrastemusiikin järjestöjä, jolla on paljon myös ammatillista toimintaa. Jäseniä on noin 4500 ja jäsenjärjestöjä noin 80. Suomen Harmonikkaliiton toimintaan kuuluu konsertteja, tapahtumia, koulutusta, oma lehti, oma lippukauppa, nettiradio ja kansainvälistä yhteistyötä sekä valtakunnallista nuorten orkesteritoimintaa.

Confédération Internationale des Accordeonistes CIA on kansainvälinen musiikkijärjestö, joka on perustettu Pariisissa 1935. Jäsenmaita on 42 Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Tyynen meren alueelta, uusia jäseniä liittyy vuosittain. CIA:n kattojärjestö on International Music Council, joka on UNESCON virallinen yhteistyöjärjestö. Sen jäseniä ovat kansalliset liitot, esim. Suomen Harmonikkaliitto ry. CIA:n toimisto siirtyi Suomeen vuonna 2006.

Coupe Mondiale 2015 -tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kilpailu on järjestetty aikaisemmin yhden kerran Suomessa, vuonna 1975 Helsingissä. Coupe Mondialen oikeudet omistaa Kansainvälinen Harmonikkaliitto CIA (Confédération Internationale des Accordeonistes).

Coupe Mondialessa on kahdeksan kilpailusarjaa aikuisten ja nuorten sarjasta yhtyesarjaan. Uusimpana sarjana ja erikoisuutena tapahtumassa on digitaaliharmonikkasarja, jossa luodaan aivan uudenlaista musiikkia sekä kuullaan mm. pop- ja rock-klassikoita uudenlaisina sovituksina. Kilpailussa kuullaan musiikkityylejä laidasta laitaan: klassista ohjelmistoa, kevyttä musiikkia jazzista tangoon, poppiin, rockiin ja eri maiden kansallisiin sävyihin sekä eri aikakausien musiikkia barokkimusiikista nykymusiikkiin.

Harmonikansoiton juhlaa livenä

Suomen Harmonikkaliiton puheenjohtaja, Coupe Mondiale 2015 järjestelyistä vastaava Kimmo Mattila kertoo, että iltakonserteissa tuodaan esiin monipuolista suomalaista harmonikkakulttuuria.

Lavalle nousevat niin Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Kimmo Pohjonen, Tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nueva solisteineen kuin ainoana pohjoiseurooppalaisena Coupe Mondiale -kilpailun voittanut harmonikkataiteilija Mika Väyrynen. Avajaisgaalassa Nuori Suomalainen Harmonikkaorkesteri avaa konsertin Veli Kujalan vaikuttavalla Xtensions -teoksella, jossa soittajat ovat yleisön joukossa ja ääni ikään kuin pyörii kuulijan pään ympärillä.

Maailmanlaajuinen Coupe Mondiale -harmonikkakilpailu näkyy koko viikon Alfa TV -kanavalla ja on katsottavissa netin kautta kaikkialla maailmassa. Kilpailusarjoja voi seurata tv:stä iltapäivisin. Tiistaista lauantaihin ennen suorana lähetettävää iltakonserttia nähdään puolen tunnin mittainen kisastudio.

Iltakonsertit Logomossa:

  • Avajaiskonsertti mukana mm. Maria Kalaniemi & Timo Alakotila ti 6.10.
  • Kimmo Pohjonen ke 7.10.
  • Guardia Nueva solisteinaan Teemu Roivainen ja Jonna Pirttijoki to 8.10.
  • Mika Väyrynen pe 9.10.
  • Coupe Mondiale 2015 Voittajien konsertti la 10.10. 

Liput Logomon konsertteihin: www.coupemondiale2015.fi

Suomalaiset osallistujat Coupe Mondiale 2015:

Aleksi Laukkonen, Kauhava (Senior Virtuoso)
Mikko Makkonen, Jyväskylä (Junior Coupe Mondiale)
Joel Marttinen, Lappeenranta (Junior Coupe Mondiale)
Eemil Morander, Somerniemi (Junior Coupe Mondiale)
Noora Nyyssönen, Helsinki (Junior Coupe Mondiale)
Minna Ristamäki, Ylöjärvi (Junior Coupe Mondiale)
Linda Ruohomaa, Tampere (Junior Coupe Mondiale)
Viivi Maria Saarenkylä, Helsinki/Savonlinna (Senior Virtuoso)
Netta Skog, Nummi-Pusula (Digital Accordion)
Viivi Tigerstedt, Helsinki (Junior Virtuoso)
Lauri Tuomisto, Jurva (Junior Virtuoso)
Tuomas Tuomisto, Jurva (Junior Virtuoso)
Pasi Raukola ja Andreas Heino, Tampere (Chamber Music Ensemble)