Turun kaupungin taidekokoelman ulkoveistoksia ja ympäristötaideteoksia on tänä kesänä huollettu ja pesty ahkerasti. Museokeskuksen työntekijät ovat lisäksi poistaneet teoksista tarroja ja ilkivalloin tehtyjä töhryjä.

Kaunistamisrahaston varoin on myös tilattu useita erikoistöitä. Muun muassa Eero Merimaan Joitakin teknokukkasia -teoksen liiketunnistimella toimivien lamppujen uusitut värikalvot suodattavat valoa taas kirkkaina, piristäen lenkkeilijää pimenevässä syysillassa. Kimmo Ojaniemen Gaian Silmä Myllytunnelissa on puolestaan saanut uutta pilkettä loisteputkien vaihdon myötä. Kupittaanpuiston laidalla sijaitsevan Kim Simonssonin Temppelin irronneita kaakelilaattoja tullaan kiinnittämään syksyllä.

Eero Merimaa: Joitakin teknokukkasia (2011). Ylemmässä kuvassa yksityiskohta ennen värikalvojen vaihtoa. Alemmassa teos värikalvojen vaihdon jälkeen. Kuvat: TMK/Ringa Takanen

Monet julkiseen taiteeseen kohdistuvat huoltotoimet ovat pieniä, mutta tarpeellisia. Tällainen kunnostustyö on esimerkiksi Vähätorilla sijaitsevan Leijona-suihkukaivon kettinkien uudelleenhitsaus paikoilleen. Ohikulkija ei välttämättä huomaa muutosta, mutta teoksen ja sen ympäristön ilme kohenee välittömästi.

Muiden kunnostustöiden ohella rikkoutuneita teostietolaattoja on uusittu. Osa teosten kohtaamista vaurioista syntyy vahingossa, mutta valitettavasti sekä teokset että niiden infokyltit joutuvat myös ilkivallan kohteiksi. Kaupunkitila on tarkoitettu kaikille ja julkinen taide on yhteinen ilo. Turkulaisilla on vapaus nauttia teoksista, mutta samalla vastuu huolehtia niistä – nykyisten ja tulevien kaupunkilaisten hyväksi.