Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi Opettajat ilman rajoja -verkoston myöntämät palkinnot glo-baalikasvatuksessa ansioituneille koululle ja opettajille lauantaina Maailman opettajien päivän seminaarissa Helsingissä. Palkitut ovat Raunistulan yhtenäiskoulu Turusta sekä Seinäjoen lukion opettajien työryhmä.

Tänä vuonna Opettajat ilman rajoja -ohjausryhmä valitsi lukuisten ehdotusten joukosta koulun tai oppilaitoksen sarjan voittajaksi Raunistulan yhtenäiskoulun Raunistulan yksikön. Se on toiminut aktiivisesti kansainvälisyyden parissa ensin Global School for All (Koulut kehityskumppaneina - KOMPPI) -hankkeessa ja sen jälkeen Kielet kulttuurin voimavarana -hankkeessa.

Positiivista pöhinää aktiivisen globaalikasvatuksen myötä Turussa

Koulu on ottanut kotikansainvälisyyden aidosti mukaan globaalikasvatukseen järjestämällä yhdessä paikallisten Daisy-maahanmuuttajayhdistysten kanssa toimintaa, kuten teemapäiviä ja toiminnallisia pajapäiviä. Koululla on kumppanikoulut Nepalissa ja Etiopiassa, se on verkostoitunut useiden globaalikasvatusjärjestöjen kanssa ja koululaisia on osallistettu ja heiltä on kysytty kokemuksia ja toiveita projektien aikana. Oppilaskunta on ollut mukana mm. toteuttamassa lipaskeräystä Nepalin maanjäristyksen uhreille.

Globaalikasvatuspalkintoa on ehdottanut mm. yksi koululaisen vanhemmista: ”On ollut mukava seurata, miten kouluun on tullut positiivista pöhinää aktiivisen globaalikasvatuksen mukana. Toimintaa koululla on ollut tekemässä tiimi, yhden opettajan varaan ei ole tätä tärkeää ja aina vaan ajankohtaisempaa asiaa tarvinnut jättää. Koululaisen koti on voinut seurata kansainvälistymistä. Koululaisten arki voi olla niin erilaista ja kuitenkin samanlaista maailman eri laidoilla.”

Opettajat ilman rajoja -verkoston yksi tärkeä tavoite on tukea globaalikasvatusta suomalaisissa kouluissa kehittämällä ja erityisesti jakamalla kouluarkeen sopivia työvälineitä, malleja, menetelmiä ja uusia materiaaleja.

Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmään kuuluvat mm. Opettajien ammattijärjestö OAJ (pj), Ulkoasiainministeriö (vpj.), Opetushallitus (vpj.), Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin ja Oulun yliopistot, CIMO, Kepa, Kehys, Kirkon Ulkomaanapu ja Kirkkohallitus. Verkoston sihteeristönä ja toiminnan koordinaattorina toimii Kirkon Ulkomaanapu.

Raunistulan koulun blogi.

Asiasanat: