Hammaslääkäri Riitta Lindbergin aamu Varissuon hammashoitolassa alkaa ensimmäisellä potilaalla klo 8, jatkuu noin kolmen tunnin ajan erimittaisten hoitokäyntien merkeissä. Ruokatauko on keskipäivällä ja sen jälkeen hoitokäynnit jatkuvat.

Hammaslääkäri Riitta Lindberg suunnittelee potilaalle proteeseja kipsimallin perusteella.

Varissuon hammashoitolassa työskentelee kuusi hammaslääkärin ja hammashoitajan muodostamaa työparia.

– Lisäksi meillä työskentelee suuhygienistejä, välinehuoltajia ja ajanvarauksessa työskentelee yksi henkilö. Hammashoidon opiskelijat ovat myös usein osa työyhteisöämme, kuvaa Riitta Lindberg.

Jokainen Varissuon hammaslääkäreistä varaa kaksi aikaa päivässä särkypotilaiden hoitoon. Varsinainen särynhoidon vastaanotto on Turussa Lemminkäisenkadulla.

Varissuon hammashoitolan työyhteisö on tiivis.

– Meillä on yhteinen lyhyt palaveri aina tiistaina aamulla ennen potilaiden tuloa. Vaikka hetki on lyhyt, se on silti tärkeä tiedonkulun ja yhteishengen kannalta, koska olemme kaikki koolla.

– Noin klo 14.30 aikoihin alan täyttää potilasasiakirjoja ajan tasalle. Katson mahdollisesti sähköisesti saamani röntgenkuvat ja voin suunnitella potilaille proteeseja ja muita hoitoja. Lisäksi voin ottaa yhteyttä erikoishammaslääkäriin esimerkiksi juuri röntgenkuvien tietojen perusteella. Suunnittelen myös alustavasti seuraavan päivän potilaiden hoitoja. Samoin tässä vaiheessa ehdin yleensä lukea  ja vastata sähköposteihin ja soittaa soittopyynnön jättäneille potilaille.

   

Suuhygienistin vastaanotolla

Valistustyötä kulttuurierojen yli

Jos potilas ei osaa suomea, vastaanotoilla on usein mukana tulkki tai saattaja, joka puhuu paremmin suomea. Ulkomaalaistaustaiset, apua tarvitsevat tulevat myös varaaman ajan itse hammashoitolaan. Usein aika varataan vasta, kun hammasta jo särkee.

– Valistustyötä teemme enemmän maahanmuuttajataustaisten kuin kantaväestön keskuudessa. Suomessa kerrotaan joka käänteessä ja pienestä pitäen, että sokeri aiheuttaa reikiä hampaisiin ja sokeria välttämällä myös hampaiden reikiintyminen vähenee. Mutta kaikille tämä ei tietenkään ole näin selvää. Myös hampaiden harjaamisesta aamuin illoin pitää muistuttaa, Lindberg jatkaa.