Turku isännöi vuosittain eri EU-maassa pidettävää Euroopan meripäivän suurkonferenssia Logomossa 18.–19.5.2016. Tapahtumaa esiteltiin 18.11.2015 Brysselissä sidosryhmille ja se herätti laajasti mielenkiintoa.

Turkuun odotetaan ensi vuoden toukokuussa noin tuhatta meriasioiden parissa työskentelevää asiantuntijaa ja päättäjää eri puolilta Eurooppaa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Turun kaupunki, Suomen valtio ja Euroopan komission meri- ja kalastusasioista vastaava pääosasto.

Brysselin sidosryhmätilaisuuden avasi Suomen valtion puolesta pysyvä EU-edustaja Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, joka onnitteli Turkua Euroopan meripäivän isännyydestä ja valotti merellisten elinkeinojen ja meriteollisuuden tärkeyttä Suomelle.

Myös Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell nosti puheenvuorossaan esiin erityisesti meriteollisuuden ja telakkateollisuuden merkityksen Turulle ja Varsinais-Suomelle.  Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies esitteli Varsinais-Suomen meriklusteria ja matkailuelinkeinon tärkeää merkitystä. 

Tulevan Euroopan meripäivän konferenssin järjestelyt ovat jo pitkällä, ja Euroopan komission meriasioista vastaavan pääosaston yksikön päällikkö Haitze Siemers kiitti Turun kaupunkia erinomaisesti käynnistyneestä tapahtumanjärjestelystä. Claus Schultze Euroopan komissiosta esitteli tulevan konferenssin alustavaa asiasisältöä, joka keskittyy viiden teeman ympärille: sininen kasvu, merialueiden parempi hallinta, meriasioiden parissa työskentelevien ammattitaidon kehittäminen, puhdas energia ja etenemissuunnitelman luominen siniselle ja vihreälle kasvulle.   

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton delegaatio tapasi Brysselin-matkalla myös sidosryhmien edustajia, korkean tason EU-päättäjiä ja asiantuntijoita. Varsinais-Suomelle tärkeistä ajankohtaisista asioista keskusteltiin muun muassa Euroopan komission meriasioista vastaavan pääjohtajan Aquiar Machadon, varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemen, komission kilpailukyvyn edistämisestä vastaavan pääosaston varapääjohtaja Antti Peltomäen ja Suomen pysyvän EU-edustaja Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuven kanssa. Delegaatio tapasi myös komission alue- ja kaupunkipolitiikan yksikön virkamiehiä ja suomalaisia europarlamentaarikkoja.

Asiasanat: