Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä ja yrittäjyys? Kuinka tuetaan nuoria ja nuoria aikuisia tulevaisuuden yrittäjyyteen, yrittäjänä ja työntekijänä? Näihin kysymyksiin haettiin vastusta 8.12. järjestetyssä koulutuskokonaisuuden Kick off -tilaisuudessa.

Turun ammatti-instituutti on mukana Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria -hankkeessa, jonka rahoittaja lääkintäneuvos Sakari Alhopuro on lahjoittanut miljoona euroa opettajien yrittäjyyskoulutukseen. Tavoitteena on kouluttaa yhteensä 7500 opettajaa kolmen vuoden aikana. Nyt koulutus aloitettiin Turussa.

Kick off -tilaisuuden avasi palvelujohtaja Hannu Immonen muistuttaen, että yrittäjyyden kehittämien on tulevaisuuden kärkihankkeita oppilaitoksessamme: – Jo nyt olemme hyvällä tiellä. On yrittäjyysleirejä, sata nuorta osallistuu vuosi yrittäjänä koulutuskokonaisuuteen ja on paljon muutenkin hyvää pöhinää on asian ympärillä.

Alhopuro totesi omassa puheenvuorossaan, että tänä päivänä syntyy uusia yrityksiä aivan liian vähän: – Yrittäminen ei ole helppoa, mutta siitä annetaan aika usein liiankin raskas kuva. Tähän tarvitaan muutos.

Alhopuro toivoi enemmän ja varhemmin yrittäjyyskasvatusta Suomen koululaitoksiin. – Uskon siihen, että opettajat ovat keskeisessä roolissa muutoksessa. Uskon opettajiin ja heidän mahdollisuuksiinsa vaikuttaa asiassa.

Ajatusten herättäjänä päivässä oli Petri Rajaniemi Future Worksista: – Suomi tarvitsee tulevaisuudessa luovaa hulluutta ja pellepelottomia. Meidän varttuneempien pitää oikealla tavalla tukea nuorten uskallusta elää unelmaansa.

Tutkintojen merkitys on Rajaniemen mielestä romahtanut. Niitäkin tarvitaan, mutta tutkinto ei takaa tuloksia. Se lisää toki luottamusta. Tämän päivän nuorille meidän epänormaali on heidän ainoa normaali.

Viestinä nuorille Rajaniemi korosti, että yrittäjyyden ihme ei ole ylivertaisessa liikeideassa vaan rohkeudessa toteuttaa se. – Annetaan nuorille vapaus olla hyviä. Heillä on oikeus siihen! Tulevaisuudessa työelämässä korostuu kyky olla empaattinen. Se on kyky, jota hienoimmillakaan koneella ei ole.