Turun keskustan alueella toteutetaan ensi talvena noin 12 kilometrin talvipyöräilyn testireitti. Kaupunki on käynnistänyt kilpailutuksen testireitin hoidosta harjasuolausmenetelmällä.

Tarkoituksena on kokeilla, ja sitä kautta kehittää, uusia vaihtoehtoja talvihoidon laadukkuuteen.  Ympärivuotisen kävelyn ja pyöräilyn kehittäminen on osa kansainvälistä EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, joka keskittyy fiksuun liikkumiseen.

Turussa pyöräilyn kausivaihtelu on voimakasta. Tavoitteena on kannustaa kaupunkilaisia ympärivuotiseen pyöräilyyn. Joulukuussa 2016 toteutetun pyöräilybarometrin mukaan talvihoidossa parannuksia toivotaan erityisesti liukkauden torjuntaan, sohjon poistoon ja nopeaan aurauksen aloitukseen. Kilpailutuksessa oleva harjasuolausmenetelmä keskittyy liukkaudentorjuntaan, estämään polanteiden syntyä ja tarjoamaan talvipyöräilylle laadukkaammat olosuhteet.

Aihe on ajankohtainen, sillä vaatimukset talvihoidolle muuttuvat ilmastonmuutoksen seurauksena. Kiinnostus talvipyöräilyä kohtaan on kasvanut ja perinteiselle talvihoidolle etsitäänkin vaihtoehtoja. Lisääntyvässä määrin kiinnitetään huomiota myös muun muassa hiekoituksen määrän vähentämiseen ja pölyämisen hallintaan.

Harjasuolauskokeilu talvipyöräilyn testausreittillä on tarkoitus käynnistyä talvikauden 2017–18 alkaessa. Sopimus on määräaikainen (2 talvikautta). Tutustu kilpailutukseen. Lisää aiheesta syksyllä, kun tarjouskilpailu on ratkennut.

Alustava reitti kulkee mm, reiteillä:

Itäinen Rantakatu
Hämeenkatu
Uudenmaankatu
Kupittaanpuisto
Lemminkäisenkatu
Rehtorinpellonkatu
Helsinginkatu
Verkatehtaankatu
Aninkaistensilta
Tuureporinkatu
Brahenkatu