Eemil Haapsaari, 18, lähti opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa Turun ammatti-instituuttiin alan monipuolisuuden takia. Nuorelta mieheltä löytyy kunnianhimoa ja tahtoa. Nyt tähtäimessä on tietotekniikan diplomi-insinööri tutkinto.

- Yleensä mun alalla kuvitellaan olevan syrjäytyneitä ihmisiä, mutta mä olen sosialisoitunut kolmen vuoden aikana hyvin paljon, kun olen päässyt samanhenkisten ihmisten joukkoon. Olen löytänyt parempia ystäviä, kuin mitä mulla on ikinä ollut, Eemil Haapasaari kertoo.

Kiinnostus tietokoneisiin alkoi pikkupoikana

Kolme vuotta sitten Eemil lähti Turun ammatti-instituuttiin opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Jo pienestä asti tietokoneet ovat kiinnostaneet häntä. Päiväkoti-ikäisenä Eemil sai ystävänsä kanssa ajatuksen lähteä pelialalle. Kiinnostus peleihin hiipui kuitenkin yläasteikäisenä.

- Siinä kävi niin, että kaikki pelit lähtivät kehittymään hurjaa vauhtia. Koko ajan olisi pitänyt tulla jotain uutta, ja lopuksi se meni siihen, että opettelin vain eri ohjelmistojen tekemistä, Eemil muistelee.

Ala vaatii ongelmanratkontakykyä ja oma-aloitteisuutta

Eemil kertoo nauttivansa ongelmien ratkonnasta. Alalla ei tule tylsää hetkeä, kun saa etsiä jatkuvasti uutta tietoa, mitä voi soveltaa jo osaamiseensa.

- Tärkein ominaisuus varmaankin tällä alalla on ongelmanratkontakyky ja toiseksi tärkein on käyttää sitä kykyä, hän naurahtaa.

Opintoihin kuuluu pääsääntöisesti ohjelmiston tuotantoa, tietokoneiden tutkinta läpikotoisin ja tietoturvan käsittelyä. Eemilin mukaan koulussa parasta oli, kun pääsi soveltamaan jo osaamaansa ja tietyllä tapaa haastamaan itseänsä. Eemil on lisäksi itse hakenut paljon tietoa koulussa opittujen aiheiden ympärille.

- Koulussa saa tiedon mitä on olemassa, ja itse olen avannut isomman näkymän laajemmalle. Kun tietää mitä tekniikoita löytyy niin sitten voi oppia soveltamaan niitä laajemmin. Sitä ei voi kukaan pakottaa oppimaan vaan oma-aloitteisuus on tärkeää, Eemil myöntää.

Menestystä Taitaja-kilpailuissa

Viime kevään Taitaja-kilpailuissa Eemil selviytyi finaaliin asti, mistä irtosi viides sija. Kisoista Eemil haki kokemusta ja lähti haastamaan itseään, eikä muita.

- Lähinnä olen kisoissa katsonut, että mikä se oma taso on ja onko jotain mitä mä en vielä osaa tai tiedä. Kisoissa sai kokemusta myös paineensietokyvystä. Harvemmin kilpailen suoranaisesti voittaakseni, vaan lähden aina pitämään hauskaa, se on enemmän se oma juttu, Eemil selittää.

Tavoitteena opiskelupaikka yliopistossa

Tällä hetkellä Eemil on töissä Trivore Oy:ssä, missä hän tekee pääsääntöisesti ohjelmistokehitystä. Paikka irtosi työssäoppimispaikan kautta. Työ on ollut Eemilille mielekästä hommaa. Päivät ovat sen mittaisia, kun hän haluaa niiden olevan. Kunhan hommat tulee tehtyä.

- Se on mukavaa, että mä saatan kahtena peräkkäisenä päivänä tehdä kymmenen tunnin päivää ja sitten seuraavana päivänä tehdä töitä kolme tuntia, Eemil iloitsee.

Tulevaisuudessa tähtäimessä on tietotekniikan koulutus yliopistossa. Irtosipa paikka tai ei, joka tapauksessa Eemil viettää nyt vuoden mittaisen tauon opiskelusta tekemällä töitä tammikuuhun asti, jonka jälkeen matka vie nuoren miehen kohti armeijaa.

Kuva ja teksti: Maija Anttonen