TSYKin (Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio) ja Puropellon koulun opiskelijat tekivät aurinkovoimakäyttöisiä kännykkävaravirtapankkeja. Projekti on osa lukion energiakurssia, jossa on perehdytty aurinkovoimaan.

Idea voimapankkiprojektiin lähti opettaja Jori Suomisen ajatuksesta, että voisiko kouluympäristössä toteuttaa itserakennettavan varavirtapankin ja hyödyntää samalla uusia TSYKin katolla olevia aurinkopaneeleja. Mukaan lähti TSYKin lisäksi Puropellon koulu ja maanantaina 7.5. oppilaat pääsivät kasaamaan itse suunnittelemiaan varavirtapankkeja.

Heti testiin kotona

Aurinkokennovirtapankit toteutettiin oppilaspareina lukiolaisten ja yläkoululaisten kesken. Paikalla opiskelijoita opastamassa olivat koulujen luonnontiedeopettajia. Puropellon koulun opiskelijat ovat suunnitelleet varavirtapankin 3D-printatun kotelon koulun tiedekerhossa. Yhden kotelon printtaamiseen aikaa kului puoli vuorokautta ja opiskelijat ovat toiveikkaita varavirtapankkien suhteen.

– Kivaa tehdä jotain, josta on kotona hyötyä ja jännää nähdä miten se toimii kotioloissa, kertoo Puropeltolainen Eelis Suikkanen odottavin mielin.

Opiskelija Eelis Suikkanen esittelee voimapankin kotelon osia.

Varavirtapankkien on ensin annettava latautua 10 tuntia auringossa ennen käyttöönottoa.

Teknisestä suunnittelusta vastasivat lukiolaiset. He olivat laskeneet tunneilla tarvittavia latausaikoja ja käyttötehoja samalla, kun perehtyivät aurinkokennojen toimintaan. Lukiolaiset tuutoroivat yläkoululaisia aurinkokennojen toiminnasta ja kasaus tehtiin yhteistuumin.

– Tutustuttiin aluksi aurinkokennojen toimintaan maantieteen näkökulmasta ja siksi on mielenkiintoista päästä tekemään aurinkokennosimulaatiota, avaa Linnea Eerola yksi TSYKin lukiolaisista.

– Oli haastavaa lähteä laskemaan, kun ei ollut tehnyt vastaavaa ennen, lukiokaveri Sara Konsell jatkaa.

Opiskelijat ja opettajat toivovat aurinkoista säätä, että he pääsevät testaamaan varavirtapankkeja. Sää oli maanantaina ja tiistaina lupaavan aurinkoinen.

Latausta vaille valmis varavirtapankki opiskelijan kädessä.

Lisätietoa kurssista ja hankkeesta:

Energiakurssi toteutettiin ensimmäistä kertaa yhdessä Turku Energian, Turun kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun Solar Labin kanssa. Kurssi on kehitetty osana LukioTEKO-hanketta. Toiveissa on kehittää jatkumo koulujen välillä, että projekti aloitettaisiin jo peruskoulussa ja jatkettaisiin esimerkiksi ammattikorkeakouluun asti.

LukioTEKO-hankkeen tavoitteena on kehittää lukio-opiskelijoiden ja -opettajien, korkeakoulujen sekä työelämän yhteistyönä uusia työelämälähtöisiä kursseja ja malleja, jotka mahdollistavat korkeakouluopintojen suorittamisen jo lukioaikana. Hanke alkoi 1.2.2016 ja se päättyy 31.7.2018. Hankkeen rahoituksesta vastaavat Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja toteuttajaorganisaatiot. Hanketta toteuttavat Turun, Tampereen, Vaasan ja Kaarinan kaupunkien lukiot, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu yhdessä elinkeinoelämän kanssa.