Urheiluakatemia on saanut tiimiinsä uuden jäsenen, kun ravitsemusterapeutti Laura Mierlahti aloitti Paavo Nurmi -keskuksella Akatemian ravitsemusvalmentajana.

Turun Seudun Urheiluakatemia on saanut tiimiinsä uuden jäsenen, kun ravitsemusterapeutti Laura Mierlahti aloitti Paavo Nurmi -keskuksella Akatemian ravitsemusvalmentajana. Laura on opiskellut ravitsemustiedettä Göteborgin yliopistossa ja Itä-Suomen Yliopistossa ja hän on aikaisemmin työskennellyt mm. suolistosairauksien ja syömishäiriöiden parissa Tyksissä. 

Kerro itsestäsi hieman. Mikä on oma urheilutaustasi?
- Minulla on ollut monipuolisesti liikunnallinen lapsuus ja olen harrastanut lajeja joukkuevoimistelusta kamppailulajeihin. 14-vuotiaana löysin sattumalta ultimaten, joka on frisbeellä pelattava joukkuelaji. Olen pelannut sekä junnujen että aikuisten maajoukkueessa ja edustanut useita seurajoukkueita myös kansainvälisillä pelikentillä. Suurimpana menestyksenä voitimme 2015 naisten Euroopan Mestaruuden. Monipuolinen urheilutaustani näkyy myös työssäni ja olen todella innoissani siitä, että pääsen päivittäin työskentelemään huippu-urheilun parissa. Erityisesti koen vahvuudekseni kiinnostuksen monenlaisia eri lajeja kohtaan.

Mitä ajattelet nuoren urheilijan ravitsemuksesta?
- Ravitsemuksella on äärettömän tärkeä rooli osana kovaa harjoittelua. Nuoret laittavat kymmeniä tunteja kuukaudessa siihen, että olisivat oman lajinsa huippuja jonakin päivänä. Usein lapsena fokus on paljon lajitaidoissa ja niiden harjoittelussa, mutta kasvun myötä myös muiden osa-alueiden tärkeys korostuu. Meidän on tärkeää Akatemiassa tukea nuoria, jotta esimerkiksi kehonhuolto, lepo ja ravitsemus muistetaan ottaa huomioon. Nuorelta ei voi odottaa, että hän osaisi yksin suunnistaa ravitsemustiedon viidakossa, vaikka hän teoriassa ymmärtäisikin, että pitää syödä terveellisesti. Siksi on tärkeää, että terveellisen syömisen perusteista keskustellaan rakentavasti ja ravitsemustaitoja harjoitellaan jo varhain osana tavoitteellista harjoittelua. 

Ammattilaisen ohjauksessa urheilijan ei tarvitse stressata syömisiään, voimavaroja säästyy muuhun ja tekemisessä säilyy sopiva rentous. Todella tärkeää mielestäni olisi, että ravitsemuksesta keskusteltaisiin positiivisessa hengessä. Ruokailut suunniteltaisiin niin, että ravinnosta saadaan kaikki hyvä energia ja hyöty irti harjoittelun tueksi. Mielestäni on myös tärkeää, ettei puututtaisi kenenkään painoon tai ulkonäköön, vaan muistettaisiin puhua kauniisti muiden ja myös omasta kropastamme. Tällöin ollaan oikeilla jäljillä kohti terveellistä ruokasuhdetta, joka luo edellytykset myös kovalle harjoittelulle.

Mitä päivittäiseen työhösi ravitsemusvalmentajana kuuluu?
- Työhöni kuuluu niin yksilövalmennusta, työpajoja kuin luentojakin eri kohderyhmille. Lukioikäisille Akatemialaisille on tavoitteena saada tulevaisuudessa ravitsemustyöpajat osaksi muuta vuosittaista valmennussuunnitelmaa. Työpajoissa tavataan muutaman kerran pienryhmän kanssa, jossa on 5-10 saman lajin edustajaa. Tällöin pystytään yhdessä pohtimaan lajin erityishaasteita ja syventymään myös jokaisen yksilön omaan ruokavalioon. Luennoilla käydään usein läpi enemmän yleisluontoista asiaa esim. ruokarytmin ja riittävän syömisen tärkeydestä sekä ravitsemuksen teorian perusteita. Yksilövastaanotolle hakeudutaan usein silloin, kun ongelmia on jo syntynyt. Yksilövastaanotolle voi myös hakeutua, mikäli halutaan optimoida ruokavaliota harjoittelun ja palautumisen tueksi. Ruokavalio on kuitenkin yksilöllinen asia, eikä mitään yleistä kaikille sopivaa ruokamallia voida antaa.

Lue lisää Laurasta Paavo Nurmi -keskuksen sivulta.