Soutuvalmentaja (NOV) Jani Heino on aloittanut Turun Seudun Urheiluakatemialla fysiikkavalmentajana
 

 

Soutuvalmentaja (NOV) Jani Heino on aloittanut Turun Seudun Urheiluakatemialla fysiikkavalmentajana. Hänellä on pitkä historia takanaan soutuvalmentajana aina viime vuosituhannen loppupuolelta saakka. Nesteen soutajista sai alkunsa valmentajan ura. Pieni ryhmä nuoria aloitti soutukoulussa, jatkoi Heinon valmennuksesta useita vuosia saavuttaen lukuisia SM-mitaleja. Valmennusryhmä kasvoi, tulokset paranivat ja menestystä tuli. Viime vuosinakin Heino on vastannut usean maajoukkuesoutajan valmennuksesta ja on tälläkin hetkellä muutaman kansainvälisen tason soutajan henkilökohtainen fysiikkavalmentaja.
 
Turun Seudun Urheiluakatemian fysiikkavalmentajana Heinon työnkuvaan kuuluu vahvasti lajivalmentajien tukeminen heidän omassa valmennustyössään. Tavoitteena on auttaa lajivalmentajia heidän jokapäiväisessä valmennuksessaan, olla mukana harjoituksissa, auttaa kehittämään yksilöitä lajien sisällä sekä sparrata valmentajia hyvässä yhteistyössä. Heinon tavoitteena on myös rakentaa yhdessä lajivalmentajien ja fysioterapeutin kanssa lajeille testipattereita, jotta jokaisessa lajissa pystytään ennakoivasti vahvistamaan heikkouksia, estämään loukkaantumisia sekä löytämään lajin mahdolliset heikot lenkit. Myös lukioikäisten testaus on aloitettu Heinon toimesta, jotta eri lajien perusominaisuudet, kuten voima ja liikkuvuus, voidaan kartoittaa tarkasti. Tulosten avulla voidaan yhä paremmin ohjeistaa yläastetoimintaa, jotta toisen asteen urheilijat olisivat jatkossa entistä valmiimpia kasvamaan huippu-urheilijoiksi.
 
Heino on toiminut monien lajien fysiikkavalmentajana sekä soudun lajivalmentajan myös Australiassa. Toisella puolella maailmaa urheiluun suhtaudutaan Heinon mukaan hieman eri tavalla kuin Suomessa, nimittäin Australiassa urheilu on kaikki kaikessa. Suomalaiseen huippu-urheiluun voitaisiin Heinon puolesta ottaa hyvin australialainen lähestymistapa: urheilijaksi kasvetaan vuosia kestävässä prosessissa, joka alkaa hyvin nuorena ammattivalmentajien vastuulla. Monipuolisuus säilyy Asutraliassa mukana harjoittelussa pitkään ja harvoin vielä 15-16 vuotiaskaan nuori on valinnut yhtä lajia omakseen. Esimerkiksi soutuvalmennuksen osalta monipuolisuus näkyi niin, että kauden jälkeen soutuvaja kirjaimellisesti suljettiin vähintään neljäksi kuukaudeksi ja urheilijat ohjattiin mm. koripallon, jalkapallon, rugbyn, yleisurheilun tai kestävyysjuoksun pariin. Lajivaihdossa suurin hyöty syntyi juuri lajien erilaisuudesta, sillä urheilijan ominaisuuksia kehitettiin laidasta laitaan.
 
Heinon oma valmennusfilosofia sekä –motto on muokkautunut vuosien pitkäjänteisen työn tuloksena: effort + patience = results. Lyhyesti yhtälön voisi suomentaa seuraavasti: huipulle ei ole oikotietä, vaan vuosien pitkäjänteinen työ tuottaa tuloksia. Onkin hienoa, että Jani Heino on saatu Turun Seudun Urheiluakatemian fysiikkavalmentajaksi, jotta Urheiluakatemian urheilijat saavat entistä monipuolisempaa valmennusta pitkäjänteisesti kohti huippua.