Maria Valtanen toimii ensimmäistä vuotta Turun Seudun Urheiluakatemialla sekä fyysisen valmennuksen että testauksen parissa. Maria vastaa urheilijoiden kehittymisen seurannasta.
valtanen.jpg
 

 

Kerro itsestäsi hieman. Mikä on oma urheilutaustasi?
Urheilu on ollut elämäntyylini jo pienestä pitäen! Vaikka tulen puhtaasti lentopalloperheestä, veri veti itseäni yleisurheilukentille, joista on kertynyt menestystä mm. 35 Suomen mestaruusmitalin ja 32 Suomen ennätyksen voimin eri ikäluokista. Nyt valmennus on ottanut isompaa roolia arjessani ja Turun Seudun Urheiluakatemian lisäksi olen mukana mm. TPS Salibandyn A- ja B1-poikien fysiikkavalmennuksessa.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu? 
Mitään tiettyä palettia ei päivittäiseen tekemiseeni löydy mikä tekee työstäni entistä mielenkiintoisempaa ja mielekkäämpää. Fyysinen testaus on Urheiluakatemialla herätetty jälleen henkiin ja ylpeänä olen saanut olla tässä projektissa mukana. Tarkoitus ei ole testata urheilijoita vain testaamisen takia, vaan antaa valmentajalle ja urheilijalle tärkeää lisäinfoa sen hetken fyysisestä suorituskyvystä – joukkueena sekä yksilönä, ja olla arvokas osa valmennuksen kokonaisuutta. Tärkeää on testata oikeita, kunkin lajin kannalta oleellisia, asioita. Mielestäni tuloksekkaan testitoiminnan avainasioita ovat validien testien löytäminen, systemaattisuus ja säännöllisyys.

Testausten ja ominaisuusvalmennuksen lisäksi laji- ja liikeanalyysin 2D- ja 3D-kuvaukset olen aloittanut seiväs- ja pituushypyn parissa, Antti Kauhasen siirryttyä muihin tehtäviin. Tavoitteena on saada myös laajennettua tätä toimintaa eri lajeihin, josta olen todella innoissani.

Miten päädyit töihin Turun Seudun Urheiluakatemialle?
Aloitin ”työurani” Urheiluakatemialla harjoittelijana osana opiskelujani. Sain heti kopin fyysisestä testauksesta ja onnekseni olen saanut jatkaa tämän parissa kehittäen ja vieden tätä puolta lähemmäs ja lähemmäs eri lajeja ja lajikenttiä. Ensimmäinen työvuoteni on tuonut paljon uutta itselleni ja uskon, että samalla myös akatemialle. Onneni on vahva tukiverkko, josta saan kiittää eritoten Anttia ja Koivusen Jarnoa, jotka ovat toimineet mentoreinani.