Raision Kuulan pikajuoksija Johanna Kylmänen osallistui Bakussa Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien (EYOF) kesäkilpailuihin menestyksekkäästi ja haaveilee edustuspaikasta Olympialaisiin 2024 tai 2028

Kolumbialaiset sukujuuret omaava 17-vuotias pikajuoksija Johanna Kylmänen löysi tiensä yleisurheilun pariin yhdeksän vuotta sitten. Raision Kuulan valmentaja yhdessä Johanna isän kanssa huomasivat tytön vikkelät jalat tämän osallistuttua 40 metrin juoksukilpailuun. Johanna itse muistaa tämän ensimmäisen jännittävän kilpailunsa hyvin, kun juoksemisen lomassa tuli vilkuiltua sekä hymyiltyä perheen suuntaan. Menoa se ei silti hidastanut. 

Juoksu kulki ensimmäisestä 40 metrin kilpailusta lähtien, mutta Johanna on ehtinyt kokeilla yleisurheilussa myös kiekonheittoa, keihäänheittoa sekä pidempiä 1000m juoksumatkoja. Erityisesti tällä kaudella Johanna on kuitenkin alkanut keskittyä pikamatkoihin: 100m, 200m ja 400m. Pikamatkoilla on tullut myös lähiaikoina upeita tuloksia Johannan osallistuttua Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleille heinäkuussa. EYOF-kilpailut järjestettiin Azerbaidzanin Bakussa ja tähän kilpailupaikkaan Johanna oli tähdännyt määrätietoisesti.

”Siitä saakka, kun kuulin EYOF-kilpailuista minulla oli kova tahto joukkueeseen mukaan. Jokaisessa treenissä ja kilpailussa katse oli suunnattuna Bakuun”, Johanna kertoo. Aita- ja Pikajuoksukarnevaaleilla kovan työ palkittiin, sillä Johanna nimettiin Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien joukkueeseen. ”On aina ilo ja kunnia pukea Suomen edustusasu päälle ja päästä kilpailemaan uudessa maassa”.

3000 urheilijan EYOF-monilajikilpailut olivat Johannalle ikimuistoiset monella eri tavalla. Uuteen maahan ja kulttuuriin tutustuminen oli hienoa, perheen paikallaolo sekä kannustus merkityksellistä ja 100 metrin kilpailussa juoksu kulki. Finaalin loppumetrit Johanna muistaa erityisen tarkasti, kuinka juoksu oli rentoa sekä vahvaa ja päätyi maaliviivan jälkeen valtavaan jännityksen sekä tunteiden purkautumiseen. Johannan aika 11,89 oikeutti Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien hopeasijaan ja onnenkyyneleet valtasivat silmät joukkuekavereiden onnitellessa.

Tällä hetkellä Johannan katse on siirretty vuoden 2020 alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin, jotka käydään Keniassa. Siinä on selkeä tavoite tulevalle kaudelle, jonka eteen ”treeneissä tulee tehdä kaikki niin hyvin kuin pystyy”. Lisää treenitunteja on viikottaiseen tekemiseen tiedossa, sillä Johanna aloitti Turun Ammatti-instituutissa sosiaali- ja terveysalan opinnot ja käy näin viikottain Urheiluakatemian aamutreeneissä. Harjoittelu aamuisin mahdollistaa noin 14-15 tuntia harjoittelua treeniviikkoon. 

Nuorten Olympiafestivaalien hopeamitali on nyt Johanna Kylmäsen palkintokaapissa muistuttamassa kuinka kovalla päivittäisellä työnteolla saavutetaan tuloksia. Päämäärätietoinen urheilija onkin asettanut uralleen tavoitteeksi olympialaiset Pariisissa 2024 tai Los Angelesissa 2028.