Pitkän linjan koripalloammattilainen Kimmo Vyyryläinen, entinen huippukoripalloilija, nykyinen ammattivalmentaja, tuntee samaa intoa lajia kohtaa kuin aloitettuaan Kaarinan Urassa pelaamisen 10-vuotiaana

Intohimo nousee monesti puheessa esille, kun pitkän linjan koripalloammattilainen Kimmo Vyyryläinen pääsee kertomaan lajistaan. Palo koripalloon ei ole hiipunut vuosien aikana, vaan päinvastoin entinen huippu koripalloilija, nykyinen ammattivalmentaja, tuntee samaa intoa lajia kohtaa kuin aloitettuaan Kaarinan Urassa 10-vuotiaana. 

Tie koripallon pariin vei sattumalta, kun naapurin leikkikaveri pyysi Vyyryläistä koripalloharjoituksiin. Vaikka täysi-ikäisyyteen saakka urheilullisen nuoren elämässä oli useita lajeja, kuten jalkapallo, yleisurheilu sekä monia mailapelejä, valikoitui koripallo omaksi erityisesti valmentajan ansiosta. Innostava valmentaja ruokki onnistumisia koripalloharjoituksissa ja loppu onkin historiaa.

Pelaajaurallaan Vyyryläinen on pelannut yhteensä huimat 500 liigaottelua 16 vuoden liigauran aikana. Nämä vuodet pitivät sisällään myös 5000 pistettä. Vyyryläinen on edustanut pelaajana Kaarinan Uraa, Turun Pyrkivää sekä Turun NMKY:tä. 

Valmentajaura sai alkunsa hyvin varhain pelaamisen ohella, kun vasta 16 vuotias Vyyryläinen valmensi itseään kaksi vuotta nuorempien tyttöjen joukkuetta vuonna 1978. Pelaaminen ja valmentaminen ovat kulkeneet siitä saakka käsi kädessä ja parhaimmillaan hän on toiminut ”pelaajavalmentajana” joukkueelleen. Vyyryläinen on esimerkiksi valmentanut Teemu Rannikkoa samalla, kun he ovat myös olleet pelikavereita Turun NMKY:n joukkueessa. Rannikon lisäksi Vyyryläinen on valmentanut varsinaissuomalaisista koripallotähdistä mm. Ville Kaunistoa, Tiina Steniä, Juha Steniä sekä Janne Koskimiestä.

Valmentajana Vyyryläiselle on tärkeintä, että hän saa pelaajat yrittämään parhaansa päivittäin. ”Haluan, että urheilijoilla on pelin jälkeen sellainen olo, että mikäli se jäisi heidän uransa viimeiseksi ottelukseen, voisivat he olla tyytyväisiä peliin lopputuloksesta riippumatta.” Samanlaisella mentaliteetilla harjoitellaan myös Vyyryläisen vetämissä lajitreeneissä. 

Arkipäiviin saattaa parhaimmillaan kuulua neljät eri harjoitukset, joista päivän aloittaa urheiluakatemialaisten aamutreeni. Aamutreenien jälkeen suunnitellaan seuraavia harjoituksia, vedetään joukkueelle punttitreeni ja palataan illaksi Samppalinnaan eri joukkueiden iltaharjoituksiin. Samppalinnan palloiluhallilla Vyyryläinen on viettänyt elämästään 40 vuotta ja tälläkin hetkellä hän valmentaa kuutta eri junioreiden joukkuetta. Nykyisin valmentaminen sekä pelireissut ovat myös laatuaikaa perheen kanssa, sillä kaikki Vyyryläisen kolme poikaa ovat löytäneet tiensä koripallon pariin. 

Urheilu on Vyyryläiselle ammatin lisäksi myös harrastus, sillä kotonaan hänellä on kenties yksi Suomen laajimmista yksityisistä urheilukirjakokoelmista. Hyllyt notkuvat teoksia jopa 1800-luvulta saakka, vanhimpana Suomen urheilulehden vuosikerta vuodelta 1898. 3500 teoksen kotikirjastosta löytyy kirjoja yksilölajeista joukkuelajeihin. Omien sanojensa mukaan ”kaikesta urheilusta kiinnostunut” Vyyryläinen elää ja hengittää urheilua ja aikoo jatkaa koripallovalmentajan niin kauan, kun intohimoa sekä paloa löytyy.