”Olympialaisten siirtyminen, antaa meille tilaisuuden kehittyä entistä paremmaksi."
Otso Saarinen

 

 

Niko Saarinen

 

Tokion olympialaisiin taekwondosta tähtäävät ainoastaan kaksi miestä Suomesta: Niko Saarinen ja Otso Saarinen, jotka molemmat harjoittelevat Turussa NOV Jarkko Mäkisen johdolla. Kovat treenivastukset kotimaan kamaralla alkavat olla laskettavissa yhden käden sormilla, mutta onneksi paras sparripari löytyy viereiseltä penkiltä. Miehet ovat harjoitelleet yhdessä vuodesta 2015 ja siitä lähtien he ovat myös kirittäneet toisiaan pilke silmäkulmassa.

Saariset kilpailevat eri painoluokissa taekwondon ottelussa: Niko alle 58kg sarjassa ja Otso alle 68kg sarjassa. Matkalla olympialaisiin ei ole varaa virheisiin, sillä kaksi painoluokkaa on yhdistetty, joten pyrkijöitä on tuplasti normaalia enemmän. ”Kaikki ottelut on voitettava, mikäli mielii olympialaisiin, mutta mahdotonta se ei ole”, summaa molempien valmentaja, itsekin taekwondossa uraa tehnyt, Mäkinen.

Vaikka tällä hetkellä miehet valmistautuvatkin rinta rinnan olympiakarsintoihin on heidän lajipolkunsa eronneet hyvinkin paljon toisistaan. Niko aloitti taekwondon kymmenen vuotiaana ja hiljalleen jääkiekko sai jäädä yksilöurheilijaksi itsensä mieltävän taekwondoinin arjesta. Kokemusta lähes kymmenen vuoden uralta on karttunut paljon, parhaimpana nuorten MM-hopea vuodelta 2014.

Otso taasen on eksynyt lajin pariin verrattain myöhään, vasta 15-vuotiaana. Myös Otson lajitausta on joukkueurheilun puolelta, lentopallosta sekä jalkapallosta. Olympiaunelma realisoitui vasta myöhään, mutta mitenkään mahdoton se ei ole. ”Vaikeaa olympiapaikan saaminen tulee olemaan ja kaikkensa pitää antaa. Katsotaan sitten, minne se riittää”, Otso kommentoi.

Myös Niko pitää olympiapaikkaa mahdollisena, mutta se vaatii täydellistä onnistumista. Paikan saaminen on ollut mielessä jatkuvasti, välillä liikaakin, kun kaikki tekeminen tähtää siihen, että olympialaisiin mennään. ”Vuonna 2016 aloin ensimmäistä kertaa ymmärtää, että olympialaiset voisivat omalla uralla olla realistiset”, kertoo Niko, jonka olympiahaave elää vallitsevasta tilanteesta huolimatta.

Koronan vaikutuksilta eivät ole nimittäin voineet välttyä myöskään Niko ja Otso, vaikka treenit ovat ainakin toistaiseksi jatkuneet suljetuin ovin omalla treenisalilla Kamppailukeskus Budokwaissa. Olympiakarsintaturnaus ehdittiin kertaalleen jo siirtää kevään aikana Italiaiasta Venäjälle, mutta turnauksen kohtalo on edelleen avoin. 

”Ikävä tilanne valmistautua, kun turnauksen ajankohtaa ei tiedetä. Toisaalta tilanne on kaikille urheilijoille sama, joten emme anna asian häiritä.”, kommentoi miesten valmentaja Mäkinen. ”Olympialaisten siirtyminen, antaa meille tilaisuuden kehittyä entistä paremmaksi. Asennoidumme, että tilanne ei ole katastrofi, vaan ennemmin mahdollisuus."