Keihään kärkinaiset tulevat Turusta!

Kalevan kisoissa Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola ja Jatta-Mari Jääskeläinen nappasivat kaksoisvoiton kotiyleisön edessä. Sannelle suomenmestaruusmitali oli uran ensimmäinen, kun taas Jatta sai kirkastettua vuoden 2019 pronssimitalin hopeiseksi.

Sannen suomenmestaruusheitto kantoi omat ennätyslukemat 57,04 metriä. Ennätys parani peräti parilla metrillä. ”Olin asettanut itselleni Kalevan kisoissa tavoitteeksi finaalin. Karsinta on aina oma erillinen kisansa ja se on oikeastaan tämän lajin hienous. Oli siis päästävä karsinnasta läpi, jotta pääsisi taistelemaan mitaleista”, Suomenmestari Erkkola kertaa.

Lämmin keli toi omat haasteensa kilpailupäiviin, joten valmistautuminen tuli olla vielä tavallistakin huolellisempaa. Jääskeläinen ja Erkkola huolehtivat, että lämmittely olisi perinpohjainen, mutta tehokas, jotta paukkuja jäisi itse kilpailuun mahdollisimman paljon. Heillä oli esimerkiksi oma päivänvarjo mukana, jotta voimavarat eivät turhaa kulu kuumassa auringonpaisteessa.

”Karsinta meni hyvin, niin kuin piti, sillä pääsimme molemmat toisella heitolla finaaliin”, Jääskeläinen kertoo. Näin voimia säästyi finaaliin, jossa molemmat suoriutuivat kauden parhain tuloksin! ”Parasta on tunne, kun talvella tehty tuo tuottaa tulosta ja keihäs lentää pitkälle. Onnistumisen tunne on silloin uskomaton!”

Jääskeläisen viimeinen finaaliheitto oli kauden pisin 56,50 metriä ja riitti hopeiseen SM-mitaliin. Sannen ennätyslukemat tulivat myös viimeisellä heitolla, jossa kaikki osui nappiin. ”Keihäänheitto on herkkä laji, sillä onnistuneessa suorituksessa kaiken tulee osua kohdalleen: askelmerkit, tehontuotto, voimakas irtiotto sekä tietenkin tekniikka. Myös rentoutta vaaditaan”, Sanne kertaa. Kalevan kisoissa moni asia oli kohdallaan, mutta tekemistä riittää kuitenkin edelleen.

Molemmat Suomen keihäsnaisista ovat asettaneet tähtäimekseen 60 metrin rajapyykin. Tulos on lähitulevaisuudessa hyvinkin mahdollinen, mutta erityisesti tekniikkaa tulee hioa ennen sitä. EM-kilpailuraja on 58 metriä ja Suomen ennätyksellä 64,90 metriä pääsisi suoraa Suomen olympiajoukkueeseen. Nämä metrilukemat kulkevat treeneissä loistavina tähtäiminä.  

”Meillä on hyvin yhteen hitsautunut treeniporukka ja kiritämme toisiamme päivittäin parempiin tuloksiin”, naiset kertovat. Parhaillaan kahdesti päivässä Tuomas Laaksosen johdolla harjoittelevat Jääskeläisen ja Erkkolan lisäksi keihäänheittäjät Janette Kaukonen ja Elina Kinnunen. Neljän hengen treeniporukka vie yksilöurheilijoita loistavasti eteenpäin, sillä jatkuva terve kisailu ja toisista mittaa ottaminen saa jokaisessa harjoituksessa yrittämään parhaansa.

”Erikoisesta keväästä huolimatta saimme järjestettyä esimerkiksi isäni autotallissa monipuolisia treenejä ja kaikki urheilijat ovat harjoitelleet erittäin hyvin. Valmennussuhdetta on nyt vuosi takana ja Sanne kiskaisi ennätyksensä, jotain on siis tehty oikein. Eiköhän Jattakin pian riko ennätyksiä, miksei jo vaikka tänä kesänä”, valmentaja Laaksonen kuittaa.

Kiitosta kevään onnistumisesta Laaksonen jakaa myös Turun Atleettiklubille sekä keihäsnaisten voimavalmentajalle Tommi Rinteelle. Rinne järjesti voimaharjoitteluvälineet autotalliin koko kevääksi, jotta urheilijat saivat koronasta huolimatta treenata kahdesti päivässä tavoitteet kirkkaana mielessä.

Kuva: Ville Vairinen