Kehitysjohtajan tehtävät vaihtuvat "suunnistusmaailman kiinnostavimpaan työpaikkaan"

Urheiluakatemian kehitysjohtaja Janne Salmen on tullut aika jättää tehtävänsä ja siirtyä ”suunnistusmaailman kiinnostavimpaan työpaikkaan” Norjan maajoukkueen päävalmentajaksi. Istutimme Jannen piinapenkkiin viimeisten työpäivien kunniaksi ja kysyimme mm. kohokohtia kahdeksan urheiluakatemialla vietetyn vuoden varrelta. 
 

Mitkä ovat olleet parhaita hetkiä urheiluakatemialla?

– "Huippu-urheiluihmisenä kohokohtia ovat ehdottomasti olleet urheilijoiden onnistumiset. Muistan hyvin näiden kahdeksan vuoden ajalta akatemiaurheilijoiden saavuttamat arvokilpailumitalit, ennätykset sekä onnistumiset. Kliseisesti voisin myös sanoa, että jokainen työpäivä urheiluakatemialla on itsessään kohokohta, sillä tässä työyhteisössä on yksinkertaisesti niin mahtavaa tehdä töitä. Parhaita hetkiä ovat myös olleet onnistuneet rekrytoinnit, joiden ansiosta urheiluakatemiaan on saatu mahtava tiimi ja hyvä dynamiikka."
 

Mitä asioita jäät kaipaamaan, kun suljet urheiluakatemian toimiston oven perässäsi? 

– "Jään ehdottomasti kaipaamaan tätä työporukkaa sekä sporttihenkistä ilmapiiriä. Kaikkea muuta saa muualtakin, mutta tämä työyhteisö on korvaamaton.

Helpottava tieto on se, että kaikki muutkin jotka ovat täältä vuosien varrella lähteneet, ovat aina saaneet iloisen vastaanoton toimistolla vieraillessaan. Oven sulkeminen ei siksi tunnu niin vaikealta. Toivottavasti lukkoja ei vaihdeta minunkaan lähtöni jälkeen!"


Mitä olet oppinut tämän 8 vuoden aikana? 

– "Olen oppinut aivan älyttömästi. Kun tulin tänne, olin ollut edelliset 20 vuotta suunnistusympyröissä. Nyt uskaltaisin väittää, että tällä hetkellä tunnen noin 20 urheilulajin perusasiat jo varsin hyvin. En ollut esimerkiksi koskaan elämässäni ajatellut mitään olosuhteisiin liittyvää. Muutaman kuukauden jälkeen tajusin, että useissa lajeissa kaikki lähtee siitä, että olosuhteet ovat kunnossa. Tämän lisäksi kymmenistä muista lajeista on karttunut tietoa, mikä onkin ollut edellytys toimintamme kehittymiselle.

Toisena maininnan arvoisena asiana on johtaminen. Olin toki toiminut aiemmin Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana, mutta parinkymmenen urheilijan lisäksi tiimissä oli vain muutama muu henkilö. Aluksi nimikkeeni urheiluakatemialla oli koordinaattori ja sitähän se työ olikin – verkoston koordinointia. Tein johtamisen erikoisammattitutkinnon muutama vuosi takaperin juuri oikeaan aikaan, koska nykyään työ onkin enemmän johtamista. Ydintiimi on kasvanut ja asioita täytyy myös linjata tarkemmin sekä henkilötasolla että sisällöllisesti." 


Suunnistus on iso osa sinua. Minkälainen merkitys uudella työlläsi on urasi kannalta ja ylipäätään elämässäsi? Mitä odotat siltä?

– "Merkitys konkretisoitui, kun prosessi kesti kuukauden ja aloin jossain vaiheessa epäillä, että en ehkä saakaan tätä työtä. Kyllä siinä meinasi pieni kriisi iskeä. Koko suunnistusmaailmassa ei varmasti ole yhtä kiinnostavaa työpaikkaa minulle, kuin Norjan suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan paikka. Pääsen taas mukaan kilpailuihin ja leireille sekä ottamaan vastuuta päävalmentajana.
Mielestäni Norjalla tulisi olla kirkkaana tavoitteena maailman parhaan suunnistusmaan titteli. Tulen olemaan päävastuussa valmennuksesta sekä asiantuntijatoiminnasta ja tulosvastuu on sitä kautta myös minulla. Olen onneksi tottunut työskentelemään tavoitteellisesti sekä paineen alaisena, joten en malta odottaa, että pääsen tositoimiin." 

 

Koko urheiluakatemian tiimi haluaa kiittää Jannea yhteisistä vuosista ja kaikesta työstä Turun Seudun Urheiluakatemian ja turkulaisen urheilun hyväksi. Toivomme onnea ja menestystä uusiin työtehtäviin ja lupaamme, että ovemme pysyvät avoinna jatkossakin!