Moukarinheittäjä Silja Kosonen palkittiin valtakunnallisessa urheilugaalassa Uuno-pokaalilla

Suomen urheilugaalassa palkittiin vuoden 2020 Nuorena urheilijana Silja Kosonen. Kosonen kävi noutamassa Uuno-palkinnon koko kansan edessä historiallisessa TV-lähetyksessä.

– ”Uskomaton kunnia tulla valituksi, sillä Suomessa on niin paljon todella lahjakkaita ja hienoja nuoria urheilijoita, jotka olisivat yhtä lailla ansainneet palkinnon”, Kosonen kiittelee hämillään.

Kosonen oli mielissään myös moukarinheiton saamasta huomiosta palkinnon myötä ja toivoo, että suomalaisten kiinnostus lajia kohtaan kasvaisi yhä enemmän. Kosonen itse on löytänyt moukarinheiton pariin aivan sattumalta, kun yleisurheiluharjoituksissa testattiin eri lajeja. Yleisurheilukilpailuissa, joissa ensimmäistä kertaa lajina oli myös moukari, Kosonen muistaa pukeneensa puutarhahanskan vasempaan käteensä heiton ajaksi.

 ”Katselimme vanhempien kanssa, että muut laittoivat heittohanskan oikeaan käteen. Päättelimme, että vasenkätisenä puutarhahanska tulisi pukea minulla vasempaan. Heittäminen oli hauskaa, puutarhahanskoissakin, ja sille tielle olen jäänyt”, Kosonen naurahtaa.

Moukarinheitto ei suinkaan ole Kososen nuoruudet ainut harrastus, vaan vasta 18-vuotias moukarilupaus on ehtinyt urheilla erittäin monipuolisesti. Ringette, jalkapallo, hiihto, suunnistus, tanssi, voimistelu, uinti ja pianonsoitto ovat kaikki kulkeneet yleisurheilun rinnalla jossakin vaiheessa. Pianonsoitto urheilulle loistavana vastapainona aina näihin päiviin saakka.

Vuosi 2020 oli Kososelle monin tavoin onnistunut, vaikka vaikeuksien kautta kuljettiinkin. Hän kiittelee, miten urheilijat ympäri maan jatkoivat treenaamista motivoituneesti, vaikka olosuhteet eivät varmasti kaikilla optimaaliset olleetkaan.

– ”Oli upea nähdä miten moni urheilija pystyi hienoihin suorituksiin ja saavutuksiin niin erikoisen vuoden aikana”, Suomen ennätysnainen suitsuttaa. Kosonen heitti nuorten Suomen ennätyksen 71,34 metriä kesällä 2020.

Haluan jonakin päivänä olla yksinkertaisesti maailman paras moukarinheittäjä.

Haastava, mutta menestyksekäs vuosi on nyt jätetty taakse ja uudet tavoitteet siintävät kirkkaana edessä. Tärkeimpinä tavoitteinaan vuodella 2021 Kosonen listaa kirkkaana ykkösenä terveyden. Kilpailuista tähtäimessä on mm. nuorten U20 MM-kilpailut Keniassa sekä Tokion olympialaiset. Olympiapaikasta Kosonen ei ota liiallisia paineita, sillä pitkän tähtäimen tavoitteet uralla on asetettu myös Pariisin olympialaisiin 2024. Kansainvälisten kilpailuiden lisäksi kotimaassa käydään useat kilpailut mm. Kalevan kisat elokuussa Tampereella. Kalevan kisoissa Kosonen juhli viime kesänä ensimmäistä aikuisten SM-mitalia, joka 68,40-metrisellä heitolla oli väriltään kirkkain kultainen. 

Someron Esaa edustava Kosonen opiskelee tällä hetkellä viimeistä vuottaan Raision lukiossa ja suunnittelee pyrkimistä Turun yliopistoon. Opiskelu tapahtuisi kuitenkin urheilun ehdolla, jotta Kososen tavoitteet moukarinheiton saralla olisi mahdollista saavuttaa.

"Haluan jonakin päivänä olla yksinkertaisesti maailman paras moukarinheittäjä. Olympiakulta sekä maailmanennätys ovat urallani kilpailullisia tavoitteita ja niiden lisäksi toivon urheilijana voivani vaikuttaa moukarinheiton arvostukseen. Haaveilen myös niin Suomessa kuin maailmallakin sellaisesta asemasta, jossa voisin vaikuttaa sanallani tasa-arvoon sekä muihin tärkeisiin asioihin”, Kosonen summaa.