Lentopallovalmentaja Juha Lönnqvist työskentelee Turun Seudun Urheiluakatemialla tyttöjen valmennuksen parissa sekä valmennusvastaavana ammatillisen koulutuksen puolella.
 

Juha Lönnqvist
Lajivalmentaja, lentopallo tytöt
Valmennusvastaava, Turun ammatti-instituutti

Lentopallovalmentaja Juha Lönnqvist työskentelee Turun Seudun Urheiluakatemialla tyttöjen valmennuksen parissa sekä valmennusvastaavana ammatillisen koulutuksen puolella. Molemmat työtehtävät ovat tiivistä yhteistyötä sekä yhteydenpitoa eri tahojen kanssa, ja sen ”Löne” Lönnqvist kokee työssään rikkautena.

Aurajoen urheilulukioon lentopallo tuli lajiksi 2000-luvun alkupuolella ja Lönnqvist toimi silloin valmentajana muutaman vuoden ajan. Välissä vuodet veivät Lönnqvistin useiden eri joukkueiden valmentajaksi ennen kuin paluu urheiluakatemialle tapahtui vuosien 2016–2017 vaihteessa. Siitä lähtien ”Löne” on vastannut urheiluakatemian tyttölentopallosta.

Valmennuskokemusta on vuosien saatossa karttunut aina lapsista liigapelaajiin. Raision Loimun ja Korson Vedon (nykyinen Vantaa Ducks) kanssa Lönnqvist pääsi näkemään Eurooppa-cupin pelejä. Naisten maajoukkueen valmennustiimissä taas kansainvälinen lentopallotoiminta tuli tutuksi.

– Yksi parhaimmista ”valmennuskoulutuksista” on kuitenkin ollut juniorivalmennus ja myös oman poikani valmentaminen. Viisi vuotta Loimun junioritoiminnassa oli valmentajalle ymmärrystä ja mieltä avaava kokemus.

Urheiluakatemian päivittäisissä aamuharjoituksissa Lönnqvist toimii tiiviissä yhteistyössä poikien lentopallovalmentaja Rouslan Zhbankovin kanssa. Myös alueen seurojen kanssa yhteistyö on lentopallovalmentajan työssä keskiössä.  

– Hyvä yhteistyö ja suunnitelmallisuus ovat avaimia urheilijan kehittymiselle toisella asteella.  Sitoutumista vaaditaan kaikilta tahoilta, jotta urheilija voi kehittyä yksilönä.

Lönnqvistin valmennusperiaatteisiin kuuluu ihmisen kohtaaminen ihmisenä. Hänen mielestään urheilijoita pitäisi osallistaa esimerkiksi vuosisuunnitelman tekoon, jotta oman vaikuttamisen kautta pelaajat sitoutuvat paremmin.

– Urheilijan ja valmentajan suhteessa pitää näkyä luottamus sekä arvostus puolin ja toisin. Valmentajan tulee herätellä urheilijaa ajattelemaan itse, jotta treenit eivät ole ”tyhjän pään” kanssa suorittamista. Me urheiluakatemian valmentajat ja asiantuntijat olemme harjoituksissa nimenomaan urheilijoita varten – tukemassa, auttamassa ja kannustamassa.

Urheilijoita varten Lönnqvist toimii myös toisessa roolissaan Turun ammatti-instituutin valmennusvastaavana. Yhteistyötä ammatti-instituutin ja Urheiluakatemian välillä tiivistetään jatkuvasti, jotta puitteet urheilijan pitkäjänteisen kaksoisuran toteuttamiseen olisivat parhaat mahdolliset. Yhdessä urheilijoiden ohjaamiseen erikoistuneen opinto-ohjaajan, vastuuopettajan, koulun henkilökunnan ja urheiluakatemian asiantuntijoiden kanssa Lönnqvist auttaa urheilijoita yhdistämään opinnot osaksi tutkintoa.

– Ajatusten vaihtoa, keskustelua ja ihmisyyttä kaivataan niin koulu- kuin urheilumaailmassakin. Näen ihmisen psyko-fyysis-sosiaalisena olentona ja tahdon sekä lajivalmentajana että valmennusvastaavana tukea opiskelevia urheilijoita saavuttamaan kaksoisuran tavoitteet!