Suunnistus, hiihtosuunnistus ja hiihto kulkevat 19-vuotiaan Niklas Ekströmin arjessa vaivatta rintarinnan. Tuore hiihtosuunnistuksen nuorten maailmanmestari keskimatkalla kertoo, että lajit tukevat toisiaan erinomaisesti. 
Suunnistus, hiihtosuunnistus ja hiihto kulkevat 19-vuotiaan Niklas Ekströmin arjessa vaivatta rintarinnan. Tuore hiihtosuunnistuksen nuorten maailmanmestari keskimatkalla kertoo, että lajit tukevat toisiaan erinomaisesti. 
 
– Perusasiat näissä kaikissa kolmessa kestävyyslajissa on samat, joten en koe, että joudun tasapainottelemaan eri lajien välillä. Kaikki kolme lajia ovat pysyneet mukanani nuoruudesta saakka, sillä harjoittelu on niin helppo yhdistää.
 
Niklas Ekströmiä valmentaa oma äiti, Anu Ekström, kaikissa lajeissa. Myös siitä syystä lajien yhdistäminen on yksinkertaisempaa.
 
– Saman katon alla eläessä tulee paljon keskusteltua harjoittelusta. Äiti tuntee minut hyvin ja tietää mitä treeniä tarvitsen milloinkin. Valmennussuhteemme on todella helppo ja toimiva.
 
Helmikuun lopun MM-kilpailuiden jälkeen Ekström on saanut ottaa treeneissä rauhallisemmin, keskittyä alkaviin ylioppilaskirjoituksiin sekä pureskella MM-tuloksia. Keskimatkan maailmanmestaruuden lisäksi Ekström voitti hopeaa nuorten sprintissä. Pitkältä matkalta jäi hampaankoloon, sillä ensimmäisenä maaliin tullut Niklas hylättiin.
 
– Yhteislähtökilpailussa sattui huolimattomuusvirhe. En käynyt yhdellä rastia, leima puuttui, joten mestaruus meni sivuun. Suuri pettymyshän se oli, mutta kaiken kaikkiaan MM-kilpailut olivat kuitenkin onnistuneet!
 
Korona ei ole vaikuttanut Ekströmin harjoitteluun, sillä kolmen ulkoilmalajin harjoitusolosuhteet ovat lähes loputtomat. Kilpailuja on kuitenkin peruuntunut useita ja tällä hetkellä edessä on mahdollisesti enää hiihdon SM-kilpailut Vuokatissa huhtikuun puolessavälissä.
 
– Olen aloittanut valmistautumisen kuitenkin jo ensi kauteen, eli suunnistuskauteen, sillä loppukeväästä on mahdollisesti edessä katsastuskilpailuja tulevia arvokisoja silmällä pitäen.
 
Epävarmuudesta huolimatta kolmannen vuoden lukiolainen on päässyt aloittamaan yo-kirjoitukset ja tarkoitus olisi valmistua keväällä 2022. Ekströmin lukujärjestys on Kerttulissa on järjestetty niin, että kilpailuntäyteiset talvet sisältävät vähemmän kursseja, kuin keväät ja syksyt.
 
– On ollut helppoa ja toimivaa olla urheilijana Kerttulissa, Niklas kiittelee.
 
Lukion jälkeen edessä on armeija, mutta sen pidemmälle Ekström ei ole vielä suunnitellut. Urheilu on päätavoitteena ja toiveissa on pitää kaikki kolme lajia matkassa vielä pitkään.
 
– Jos mietin tulevaisuuteen, niin haluan päästä vielä aikuisten MM-kilpailuihin kahdessa kolmesta lajistani.

 

Kuva: Mika Ilomäki