Eri puolelta Varsinais-Suomea kotoisin olevat keihäänheittäjät harjoittelevat päivittäin yhdessä

Vähintään kerran päivässä Kupittaan Urheiluhallilla kokoontuu neljän yleisurheilijan ryhmä; keihäänheittäjät Sanne Erkkola, Jatta-Mari Jääskeläinen, Elina Kinnunen ja Janette Kaukonen. Yksilöurheilijat ovat muuttaneet Turkuun eri puolilta Varsinais-Suomea valmentajan perässä ja kirittävät näin toisiaan harjoituksissa päivittäin. Ammattivalmentaja Tuomas Laaksonen, itsekin entinen keihäänheittäjä, luotsaa nelikkoa apunaan painonnostovalmentaja Tommi Rinne.

Uudestakaupungista kotoisin oleva Elina Kinnunen on harjoitellut pisimpään Laaksosen johdolla, vuodesta 2015. Uudenkaupungin Kenttäkarhuja edustava Kinnunen on porukan nuorimpana ehtinyt saavuttaa urallaan nuorten EM-mitaleja ja tällä hetkellä tähtäimessä on 22-vuotiaiden EM-kilpailut Norjassa.

Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja kaikissa testeissä on rikottu ennätyksiä. Se lupaa hyvää tulevaa kautta ajatellen ja olenkin asettanut EM-kilpailuihin finaalitavoitteen, Kinnunen summaa.

Tulevan kauden tavoitteet ovat korkealla myös muilla heittäjillä – vai tulisiko sanoa pitkällä. Kalevan kisoissa viime vuonna kaksoisvoiton napanneet Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola ja Jatta-Mari Jääskeläinen ovat asettaneet molemmat tavoitteekseen ”kuutosella alkavan heiton". Suomenmestaruus irtosi Erkkolalle Kalevan kotikisoissa omalla ennätysheitolla 57,04, ja Jääskeläinen nappasi hopeaa kauden 2020 pisimmällä heitollaan 56,50.

Jos saamme hiottua yleisesti heittotekniikkaa paremmaksi sekä nivellettyä juoksun heittoon, 60 metriä on varmasti lähellä, Jääskeläinen tarkentaa.

Pituutta heittoihin nelikko on hakenut talven aikana mm. Impivaaran jalkapallohallista. Tämä kaupungin tarjoama, yleisurheilijoille hieman epätavallinen olosuhde, oli ollut Laaksosen mielessä jo pitkään.

Muutaman vuoden ajan kävin kyselemässä hallivuorojen perään ja vakuutin päättäjät, että heitot eivät tee alustalle tai hallille haittaa. Talvisin kerran kuukaudessa hallissa heittäminen kehittää urheilijoita monipuolisesti, eikä näin aina ulkomaanleirejä edes tarvita, Laaksonen kertoo.

On myös positiivista, että pääsee heittämään erilaisilla alustoilla, Erkkola lisää.

Kaarinan Uraa edustava Janette Kaukonen on joutunut pysymään hetken poissa heittoviivalta loukkaantumisen takia, mutta kesälle 2021 hänellä on yksi selkeä tavoite: kilpaileminen. Kaukonen on kuitenkin kehittänyt monipuolisesti eri ominaisuuksiaan sekä panostanut mm. fysioterapiaopintoihin.

Toisen vuoden opinnot Turun ammattikorkeakoulussa sujuvat hyvin ja urheiluun yhdistäminenkin on vaivatonta. Työmäärää voisin ehkä itse vielä opetella säätelemään paremmin, nauraa Kaukonen.

Turku saa kiitosta urheilijoilta sekä valmentajilta monessa eri mielessä. Niin koulut kuin harjoituspaikatkin ovat lähellä ja kävellen sekä pyörällä pääsee vaivattomasti liikkumaan lähes kaikkialle. Suurin osa nelikosta asuu lisäksi aivan Kupittaan tuntumassa, joten turhaa aikaa ei mene harjoituspaikkojen, kodin tai opintojen välillä siirtymiseen.

Meillä on Turussa hyvin asiat, vahvistaa painonnostovalmentaja Rinne. Esimerkiksi Liikuntakeskus Alfasta löytyy hienot puitteet ja erinomaiset välineet, joten sijoittaisinkin Alfan valtakunnan tasolla aivan voimaharjoittelun kärkipaikaksi.

Valtakunnallista, ellei jopa kansainvälistä, kärkeä löytyy Turusta myös muuten. Heittäjät nostavat yksimielisesti kansainvälisen yleisurheilutapahtuman Paavo Nurmi Gamesin Turun parhaaksi tapahtumaksi – heittämällä ohi Ruisrockin. Tulevana kesänä myös naisten keihäs on gameseissa lajina ja Turun naiset tavoittelevat viivalle. PNG-karsinnat käydään naisten keihäänheiton osalta toukokuun lopulla.

Olisi hienoa päästä heittämään maailman parhaiden kanssa kotikisassa, kerran jo Paavo Nurmi Gameseissä kilpaillut Jääskeläinen summaa.

PNG toisi varmasti huimasti itsevarmuutta ja kokemusta heittämiseen, kertoo Erkkola.

Heittopaikkojen lisäksi urheilijoille ovat tulleet tutuksi myös muut Turun ulkoilupaikat. Nelikon voi nähdä viettävän aikaa esimerkiksi Ruissalossa, Aurajokivarren ulkoilureitillä tai vaikka suppailemassa Saarronniemessä. Luonto on kaikkialla lähellä ja sinne urheilijat suuntaavat vapaa-ajalla. Valmentajan suosikkipaikka Turussa on myös selvä:

Kuuvuoren kenttä sekä Kuuvuoren kuntoportaat! Vetojen ja portaiden yhdistelmä on varmasti jokaisen meistä lempitreeni. Se pistää ainakin urheilijat nöyräksi, nauravat Laaksonen, Rinne sekä urheilijat yhteen ääneen.