Lauri Paalasmaa on Turun Seudun Urheiluakatemian uusi valmennuksen kehittäjä.

Elokuussa Turun Seudun Urheiluakatemiassa aloitti uusi valmennuksen kehittäjä Lauri ”Late” Paalasmaa, jonka vastuulla on ollut syksystä eteenpäin Urheiluakatemian valmennuksen eteenpäin vienti. Paalasmaa on urheilumiehiä henkeen ja vereen ja paljastaakin, että kilpailulisenssi löytyy kymmenestä eri lajista.

Koulutukseltaan Paalasmaa on fysioterapeutti ja liikuntatieteiden maisteri, ja kutsuu itseään sanoin ”monitoimipuuhamies”.

Lyhyen jääkiekkouran jälkeen Paalasmaa päätyi Hollantiin seitsemäksi kaudeksi pikaluisteluammattilaiseksi, ja tältä reissulta mukaan tarttui muutakin kuin kokemusta. Hän ylsi pikaluistelu-urallaan arvokisoihin ja parhaaksi meriitikseen nimeää Hollannin mestaruuden. Uran jälkeen luistelu on pysynyt elämässä mukana, vaikka paikka vaihtuikin laidan toiselle puolelle. Paalasmaa on toiminut eri rooleissa niin valmentajana kuin valmennuksen kehittäjänäkin jääkiekon ja pikaluistelun parissa. Oppeja sekä kokemusta on haettu useasta maasta ja kaupungista – jopa Venäjältä Siperian takaa asti.

Viimeisimpänä Paalasmaa on toiminut fysiikkavalmentajana TPS:ässä, joten seuratoiminnan kautta urheiluakatemia oli jo tuttu. Alkutaival on kulunut pitkälti ympäristöön, eri lajeihin ja valmentajiin tutustuessa. Hänen tärkeimpään tehtävään kuuluu Urheiluakatemian tehoryhmien kehittymisen seuraaminen ja Turun kaupungin sekä urheiluseurojen kanssa yhteistyön syventäminen. Vaikka tehtävänkuva on laaja, löytyy häneltä konkreettisia tavoitteita sekä suuntaviivoja tulevaan.

– Pyrin toimimaan valmentajien tukena ja mentorina tarjoamalla apua esimerkiksi kausisuunnitelmien tekemisessä. Vaikka lajeja on paljon, koen, että punainen lanka perusasioissa on sama. Päämääränä on, että saisimme toiselle asteelle enemmän potentiaalisia hakijoita ja urheilulukio olisi kiinnostava vaihtoehto. Tulevaisuudessa kehityskohteenamme on myös akatemiaurheilijoiden kehittymisen seuraaminen.

TSUA:n tiimissä Late on viihtynyt ja kertoo kokonaisuuden olevan parasta työssä.

– On ollut hienoa kohdata hyvin erilaisia lajeja ja olla apuna niiden valmennusprosesseissa työyhteisöä unohtamatta. Urheiluakatemiassa, ja siinä miten se toimii, on tiettyä nerokkuutta. Tätä haluaisin olla jakamassa myös eteenpäin.