Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Toisena seitsemästä koulusta on vuorossa Vaisaaren urheiluyläkoulu.

Kerttulan liikuntahallissa Raisiossa tiistaiaamu valkenee aurinkoisena. Kahdeksalta liikuntahallille ovat kokoontuneet Vaisaaren urheiluyläkoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset. Tällä kertaa on hieman totutusta poikkeava aamu, kun opettajien johdolla pidetään lyhyt tilannekatsaus siitä, miten syksy on sujunut. Normaalina tiistaiaamuna liikuntahallissa virtaa hiki jo kahdeksan jälkeen - tällä kertaa hieman myöhemmin.

Vaisaaren koulu kantaa urheiluyläkoulu -titteliä nyt toista lukuvuotta, mutta tänä syksynä he ovat lanseeranneet uuden toimintamallin siihen, kuinka he toteuttavat tiistaiaamun harjoituksensa. Treenata voi joko seuravalmennuksessa, valmentajan ohjelman mukaan Kerttulan liikuntahallin ympäristössä tai opettajajohtoisessa yleisvalmennuksessa. Oppilaat saavat hakeutua oman tilanteensa pohjalta ryhmään, joka palvelee yksilön tarpeita ja tavoitteita parhaiten.

Aamuharjoitukset seuravalmennuksessa

Osa oppilaista suuntaa tiistaiaamuna omiin seuraharjoituksiin esimerkiksi Impivaaran uimahalliin tai Raision jäähallille. Harjoituksissa treenataan valmentajan johdolla, jolloin vastuu harjoituksen sisällöstä ja tekemisestä on valmentajalla. Tiistaiaamun seuravalmennukseen oppilaan tulee erikseen hakea vanhempien toimesta, ja kotona tulee etukäteen yhdessä pohtia pelisäännöt esimerkiksi aamun ruokailuille ja treeneihin kulkemiselle.

 

Oppilaiden vanhemmilla onkin tärkeä rooli aamuharjoitusten mahdollistajina, sillä usein harjoitukset ovat kävelymatkan ulottumattomissa. Vaisaaren koulussa tiistaiaamun harjoitukset ovat valinnaisaineen kautta osa urheiluluokkalaisten koulupäivää, joten oppilailla on myös raportointivastuu harjoituksista harjoitusportfolion ja -päiväkirjan muodossa koululle päin.

Yhdeksäsluokkalainen kilpauimari Lauri Aho treenaa tiistaisin Impivaaran uimahallissa seuraharjoituksissa. Impivaaraan hän on syksyn ajan kulkenut omalla mopollaan ja on pitänyt tiistaiaamun harjoituksia mielekkäinä. Valmentajan silmän alla tulee treenattua tehokkaasti ja treenikavereista saa sparrausseuraa. Aamuharjoitukset mahdollistavat myös sen, että iltoihin jää vapaata aikaa.

–Olen tykännyt treenata aamuisin valmentajan johdolla ja kaikki on sujunut hyvin. Aamuharjoitukset ovat hyviä myös siinä mielessä, että iltaan jää enemmän aikaa esimerkiksi koulujuttuihin, kertoo Raision Urheilijoita edustava Aho.

Oman harjoitusohjelman toteutus

 

Tiistaiaamuisin Vaisaaren urheiluyläluokkalaisten on mahdollista harjoitella myös oman valmentajan kanssa sovitun harjoitusohjelman mukaan. Harjoittelu tapahtuu Kerttulan liikuntahallissa tai sen läheisyydessä, jotta vastuuopettaja pystyy seuraamaan harjoittelua ja tarvittaessa opastamaan eteenpäin. Oppilailla on käytössään Kerttulan liikuntahallin tiloissa liikuntasalin lisäksi kuntosali sekä voimistelusali, joten monipuolinen treenaaminen on mahdollista myös kouluympäristössä.

Kahdeksasluokkalainen voimistelija Nelli Kallio hyödyntää tiistaiaamua omatoimiseen harjoitteluun. Raision jumppareiden Kallio saa aamuharjoituksissa treeniseuraa kahdesta seurakavereistaan, ja he yhdessä harjoittelevat valmentajan ohjeiden mukaan. Kallion mukaan omatoiminen treenaaminen on ollut kivaa, muttei ehkä aivan yhtä tehokasta kuin seuraharjoituksissa valmentajan valvovan silmän alla.

–Olen harjoitellut tiistaiaamuisin esimerkiksi kisaohjelmaa ja voltteja. Tykkään siitä, että saamme tehdä itsenäisesti omaa ohjelmaamme ja toisaalta harjoitella hiukan eri juttuja, kuin seuraharjoituksissa. Treenaaminen on myös hauskempaa, kun on seuraa, kertoo tiistaiaamun treeneistä pitävä Kallio.

Yleisvalmennuksesta monipuolisuutta

Oppilaan on myös mahdollista valita tiistaiaamuun yleisvalmennus, jossa käydään läpi monipuolisesti tärkeitä teemoja nuorta urheilijaa ajatellen. Kerttulan liikuntahalli ympäristöineen tarjoaa loistavat puitteet monipuoliseen tekemiseen. Syksyn aikana valmennustunnilla on harjoiteltu liikunnanopettajan johdolla ryhmän tarpeita ja toiveita kuunnellen esimerkiksi fyysisiä ominaisuuksia ja kehonhallintaa. Yleisvalmennuksen ryhmä on ollut sopivan kokoinen ajatellen sitä, että pystytään myös yksilöllisesti keskittymään oppilaan tarpeisiin ja pitämään mielessä oppilaslähtöisyys.

Yleisvalmennusta hyödyntää yhdeksännettä luokkaa käyvä Milla Inkinen, joka hakeutui urheiluluokalle palosta liikuntaa kohtaan. Hänellä ei ole lajia, jossa kilpailee, mutta mainitsee viihtyvänsä vapaa-ajalla esimerkiksi kuntosalilla. Inkisen harjoitteluun on tuonut haastetta syksyn aikana polvivaiva, mutta monipuolinen sisältö on mahdollistanut kuitenkin osallistumisen.

–Hain yleisvalmennukseen, koska halusin liikkua monipuolisesti ja kehittyä, ja ajattelin, että urheiluluokka voisi antaa mahdollisuuden tähän. Syksyn aikana olemme treenanneet esimerkiksi juoksuharjoitteita, liikkuvuutta ja melko monipuolisesti kaikkea. Kivaa on, että myös me oppilaat saamme vaikuttaa tunnin sisältöön, kertoo Inkinen.

Yksilöllisyyttä toimintamallin kautta

Vaisaaren koulun urheiluyläkoulukoordinaattori Teemu Mäki pitää tiistaiaamun toimintamallia onnistuneena ratkaisuna. Tiiviillä yhteistyöllä opettajien, valmentajien ja vanhempien kanssa kuvio on saatu toimimaan. Oleellinen hyöty Mäen mukaan tulee siinä, että nyt Vaisaaren yläkoulussa pystytään tarjoamaan yksilöllisemmin oppilaille heidän tilanteeseensa sopivaa harjoittelua. Ryhmät eivät ole kiveen hakattuja, vaan tarpeen mukaan koulun puolesta reagoidaan ja tehdään tarvittavia muutoksia.

–Kun otetaan huomioon, että tämä malli on aivan uusi, on meillä sujunut oikein hyvin. Nyt pystymme tarjoamaan enemmän yksilöllisesti urheiluyläluokkalaisille sitä, mitä he harjoittelun suhteen kaipaavat. Tietysti meillä on kehitystyö jatkuvasti menossa, mutta tällä hetkellä olen toimintaan tyytyväinen, summaa Mäki.

Lue lisää Vaisaaren yläkoulusta klikkaamalla tästä.