Triathlonin valmennuskeskustoiminta starttasi elokuussa Turussa. Nyt 13 maan huippua harjoittelee parhaimmillaan kahdeksan kertaa viikossa yhdessä loistavissa olosuhteissa.

Turussa käynnistyi elokuussa triathlonin valmennuskeskustoiminta yhteistyössä Suomen Triathlonliiton sekä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa. Valmennuskeskukseen valittiin yhteensä 13 urheilijaa, joita valmentaa itsekin entinen huipputriathlonisti, urheiluakatemian Mika Luoto.

 –Viimeiset pari vuotta toiminta Turussa on mennyt hyvin paljon valmennuskeskuksen suuntaan, mutta nyt on hienoa, että saimme toiminnan käynnistymään virallisesti, kommentoi Luoto.

 Valmennuskeskuksen toiminnan keskittyminen juuri Turkuun oli luontevaa moneltakin kannalta. Turussa on erinomaiset olosuhteet triathlonin harjoitteluun, sillä esimerkiksi pyöräily on sääolosuhteiden takia täällä mahdollista pidempään kuin monella muulla paikkakunnalla Suomessa. Myös velodrom, Kupittaan urheiluhalli sekä Impivaaran uimahalli ovat kaikki keskeisellä paikalla tai ainakin pyöräilymatkan päässä. 

Turusta löytyi myös jo entuudestaan paljon nuorten maajoukkueurheilijoita, jotka ovat yhteisharjoituksissa päässeet kirittämään toisiaan. Valmennuskeskustoiminnan toivotaan tulevaisuudessa kannustavan laajemminkin triathlonisteja Turun seudulle.

 –Hyvä otos maan triathlonhuippuja treenaa jo Turussa, mutta toiminnan kehittymisen kannalta on tärkeää, että yhä useampi triathlonin kärkiurheilija harjoittelisi tulevaisuudessa yhdessä, Luoto summaa.

 Tällä hetkellä valmennuskeskuksen urheilijoista kolme kuuluu huippuryhmään, jotka ovat mukana urheiluakatemian asiantuntijatoiminnan piirissä. Heidän käytössään on maksutta mm. urheiluakatemian fysioterapia, yksilövalmennus sekä testaus. Muille urheilijoille on tarjolla ryhmätasolla niin asiantuntija- kuin valmennusapuakin.

 Valmennuskeskuksen viikkorytmiin kuuluu yhteensä kahdeksan yhteistreeniä, joista neljä on uintia. Uintivalmennukssa mukana on Aija Hakala, joka vastaa valmennuksesta yhdessä Luodon kanssa. Viikon muut neljä treeniä pitävät sisällään mm. lajinomaista intervallitreeniä, juoksunopeus sekä -tekniikkatreeniä, voimatreeniä sekä talvikaudella pienemmissä ryhmissä sisäpyöräilyä.

–Viimeistään valmennuskeskuksen perustamisen myötä Turkuun on syntynyt Suomen parhaat olosuhteet triathlonharjoittelulle. Valmennuskeskus mahdollistaa triathlonisteille huippuolosuhteet monipuoliseen harjoitteluun ympäri vuoden sekä laajan ja asiantuntevan valmennus- ja tukihenkilöverkoston. Hienoin asia valmennuskeskuksessa on ehdottomasti se, että päästään yhdessä harjoittelemaan läpi viikon ja mahdollistetaan toisillemme yhä vauhdikkaampia ja laadukkaampia treenejä, summaa TSUA:n maajoukkuetriathlonisti Veikka Sarén.