Urheiluakatemia ja Turun ammattikorkeakoulu solmivat syksyllä yhteistyön, josta on haaveiltu jo pitkään. Urheiluakatemian harjoitusympäristöissä fysioterapeuttiopiskelijat pystyvät suorittamaan harjoittelunsa, ja toimimaan apuna Urheiluakatemian fysioterapiatoiminnassa.

Kesän kääntyessä syksyyn oli uusien tuulien aika myös Urheiluakatemian asiantuntijatoiminnassa, kun Urheiluakatemia ja Turun Ammattikorkeakoulu – tarkemmin fysioterapeuttikoulutus – starttasivat yhteistyön. Urheiluakatemian toiminnanjohtajan Mika Korpelan mukaan tästä on haaveitu jo pitkään. Urheiluakatemian harjoitusympäristöissä fysioterapeuttiopiskelijat pystyvät suorittamaan harjoittelunsa kartuttaen kokemuksia ja oppeja urheilufysioterapian saloista, kun samalla Urheiluakatemia hyötyy tästä lisäkäsinä fysioterapia-asiantuntijatoiminnassaan.

–Tämä yhteistyö on oikeastaan sellainen ”win-win -tilanne”. Turun ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat saavat asiakkaiksi urheilijoita ja voimme tarjota heille monialaisen harjoitteluympäristön urheilufysioterapian sekä valmennuksen parissa. Samalla urheilijamme hyötyvät tästä. Tavoitteenamme on, että saisimme syvennettyä yhteistyötä entisestään urheilijoiden ja fysioterapeuttiopiskelijoiden hyväksi, kertoo Korpela.

Urheiluakatemia on tarjonnut paikan fysioterapeuttiharjoittelijoille ennenkin, mutta verraten aiempaan, on opiskelijoiden pääohjausvastuu siirtynyt Turun Ammattikorkeakoululle ja projektista vastaavalle opetusfysioterapeutille Teemu Hyytiälle. Ohjausvastuun väheneminen Urheiluakatemialta on lisännyt urheiluakatemian omien fysioterapeuttien aikaa keskittyä käytännön työhön ja urheilijoihin.

 

–Syksyllä olemme pyörittäneet aamutreenejä fysioterapeuttiopiskelijoiden avustuksella kahdeksan kertaa viikossa. Ainahan uudessa yhteistyössä on karheuksia, mutta pääosin olemme löytäneet yhteistyöhömme sellaisen sävelen, että hommat ovat sujuneet hyvin. Turun AMK:n näkökulmasta yhteistyö Urheiluakatemian kanssa on tarjonnut loistavan mahdollisuuden fysioterapeuttiopiskelijoille työharjoitteluun urheilufysioterapian saralla, summaa Hyytiä.

Fysioterapeuttiopiskelijat ovat syksyn aikana olleet valmennuksen tukena tietyissä lajeissa viikoittain. Tiiviillä projektiluontoisella yhteistyöllä ja jatkuvuudella pyritään luomaan mahdollisuus toiminnan ja valmennuksen kehittymiselle. Fysioterapeuttiopiskelijoiden läsnäolo harjoituksissa vapauttaa valmentajan keskittymään harjoitusten läpivientiin ja toisaalta mahdollistaa sen, että yksittäisen urheilijan kehityskohteisiin pystytään puuttumaan matalalla kynnyksellä. Myös valmentajien puolelta yhteistyöstä tulleet kommentit ovat olleet positiivisia.

–Meille fysioterapeuttien läsnäolo ja ammattitaito on ollut valtava lisäapu, ja tuonut samalla harjoituksiin lisää laatua. Käsipallo on kontaktilaji, joten vammojen ennalta ehkäisy on tärkeässä roolissa lajissamme. Tähän olemme saaneet joukkueen kanssa paljon apua fysioterapeuteilta, kertoo Urheiluakatemian käsipallovalmentaja Aku Kuusisto.