Suomi kohtaa kotikilpailuissa perjantaina 3. joulukuuta avausottelussa Tanskan

Miesten salibandyn MM-kilpailut pelataan 3.–11. joulukuuta Helsingissä. Hallitseva maailmanmestari Suomi on odottanut kotikisoja ja mestaruuden uusimista edellisistä MM-kilpailuista vuodesta 2018 saakka.

Urheiluakatemia tavoitti maajoukkuehyökkääjä Mikko Hautaniemen juuri, kun joukkue oli saapunut valmistavalta leiriltä Las Palmasista. Mestaruudennälkäinen Hautaniemi kertoo Suomen joukkueen olevan täysin valmis sekä erittäin voitonnälkäinen.

 – Valmistava leiri sujui oikein mallikkaasti, vaikka auringonsäteitä saatiinkin vasta viimeisenä päivänä. Nyt joukkue on kuitenkin ladattu täyteen energiaa ja olemme valmiit alkusarjan matseihin.

Tiiviisti yhteen hitsautunut Suomen joukkue näkee kotikilpailut selvästi etunaan. Helsingin Jäähallille sekä Hartwall Arenalle on odotettavissa paljon sinivalkoista väriä ja kovaa kannustusta. Vuoden suurimmalle urheilutapahtumalle Salibandyliiton taholta on asetettu huima katsojatavoite: yli 100 000 silmäparia.

Koko kansan tuki tuo meille peleihin ekstra latausta ja mahdollisesti osalle myös lisäjännitystä. Lähdemme kuitenkin pelaamaan samaa lajia, samalla tutulla mailalla, kuin aina ennenkin.

Hautaniemen sanoin Suomella on tällä hetkellä paras mahdollinen ryhmä pelureita kasassa. Mediassa kokeneena ja jopa vanhana tituleerattua joukkuetta yhdistää kova tahtotila. Joukkueen yhteisenä tavoitteena on lähteä parantamaan sekä kehittämään peliä ottelu ottelulta, jolloin parhaat pelit tultaisiin näkemään finaaliviikonloppuna Hartwallilla.

Puoliammattilaisena salibandyuraa pelaava Hautaniemi näkee itsensä joukkueessa hyvän meiningin luojana.

– Olen kopissa aina paljon äänessä ja tuon mukanani ripauksen hyvää turkulaista idioottihuumoria. Joukkueessamme vahvuutena on, että jokainen saa olla rohkeasti oma itsensä.

Ensimmäistä kertaa Hautaniemi on nähty maajoukkueen paidassa syksyllä 2018 ja häneltä löytyykin jo yksi MM-kulta ”vyöltään”. Nälkä kuitenkin kasvaa kuulemma syödessä, joten Hautaniemi hamuaa lisää voittoja ja mestaruuksia.

– Vaikka olen pelannut salibandya lähes koko ikäni, heräsin kovaan treenaamiseen vasta 25-vuotiaana. Pelasin silloin Sveitsissä ja ymmärsin, että lahjakkuudella ei enää pitkälle pötkitä, mikäli tulosta tahtoo tehdä. Ensimmäinen maajoukkuekutsu 2018 osoitti, että suunta oli oikea.

Kuusi vuotta Sveitsissä oli salibandyn osalta opettavaista aikaa, ja Suomeen palattuaan Hautaniemi onkin kääntänyt vaihdetta vuosi vuodelta yhä suuremmaksi. Loppua uralle ei näy, sillä kehitystä tapahtuu edelleen päivittäin.

– Tällä hetkellä arki tuntuu hyvältä, sillä saan treenata riittävästi osa-aikaisten toimistohommien ohella. Urheilullinen rima on salibandyssa mahdollisesti korkeammalla kuin koskaan aiemmin, joten täysipäiväisenä työntekijänä ei maaotteluihin välttämättä olisi asiaa. Kaksoisura toimii kuitenkin osaltani tällä hetkellä paremmin kuin hyvin!


Suomi kohtaa ensimmäisenä kotikisoissa Tanskan perjantaina 3. joulukuuta.
Suomen paidassa nähdään Hautaniemen lisäksi myös TPS:n Lauri Stenfors.

Kuvat: Salibandy.fi