Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Tällä kertaa esittelyvuoron saa Vasaramäen urheiluyläkoulu.

Vasaramäen koulu valittiin ensimmäisenä Turun alueen yläkouluna olympiakomitean koordinoimaan urheiluyläkoulukokeiluun 2017. Siitä asti urheiluyläkoulun titteliä kantaneessa Vasaramäen koulussa on pyritty tarjoamaan urheilemista kannustava ilmapiiri ja paljon monipuolista ja laadukasta liikuntaa. Harjoitusaikaa ja liikuntaa kertyy kouluviikon yhteydessä jopa 10 tuntia.

Vasaramäen koulussa urheilijoilla on valittavanaan neljä eri linjaa: jalkapallo, salibandy, tanssi ja voimistelu tai yleisvalmennus. Urheiluluokkalaisten viikkoon sisältyy monipuolista yleisvalmennusta, mahdollisuus seuraharjoituksiin sekä opetussuunnitelman mukaiset liikuntatunnit.

Hyppää mukaan Vasaramäen viikkoon!

Urheiluluokkalaisten lukujärjestys mahdollistaa urheilua ja liikuntaa kouluviikkoon jopa 10 tuntia.

 

Maanantaisin monipuolista liikuntaa

 

Vasaramäen koulussa urheiluluokkalaiset aloittavat viikon reippaasti hikoilemalla. Maanantaisin kierretään lajiryhmittäin eri harjoitusympäristöissä monipuolisesti liikkuen. Syksyn aikana oppilaat ovat saaneet haastaa itseään niin yleisurheilun, pienpelien, voimistelun kuin voimatreeninkin parissa, aina muutaman viikon kerrallaan eri ympäristöissä. Maanantain yleisvalmennuksissa mukana ovat koulun liikunnanopettajien lisäksi vaihteleva kokoonpano Urheiluakatemian ominaisuusvalmentajia ja maanantaisin myös fysioterapeutti.

Tanssi ja voimistelu -ryhmällä on menossa parhaillaan voimajakso Kupittaan palloiluhallissa. Tällä kertaa Urheiluakatemian voimavalmentajan Kalle Koskimäen johdolla treenin agendana on rinnallevetotekniikka sekä voimaharjoitus. Tässä ryhmässä treenaa Kaarinan taitoluistelijoiden muodostelmaluistelija Mimosa Heikura. Yhdeksäsluokkalaisen Heikuran joukkue harjoittelee voimaa myös seuraharjoituksissa kerran viikossa, mutta muuten pääpaino on lajitreeneissä.

–Harrastan vain yhtä lajia, joten on kiva, että näiden maanantaisten aamutreenien kautta tulee monipuolisesti erilaista treeniä ja haastetta. Rinnallevetoa olemme harjoitelleet myös jo viime vuonna, mutta hyvä kerrata oppeja, kertoo Heikura.

Tiistaisin ja torstaisin harjoitusikkunat

 

Tiistai- ja torstaiaamuisin Vasaramäen koulun urheiluluokkalaisilla on mahdollisuus harjoitella aamulla omatoimisesti tai seuraharjoituksissa. TPS:n jalkapalloilijat suuntaavat aamulla Lähitapiola Areenalle Impivaaraan, FC Interin pelaajat Kupittaalle. Samaan aikaan salibandyn pelaajille on tarjolla fysiikkaharjoitukset Kupittaan palloiluhallissa ja esimerkiksi kilpa-aerobiccaajat treenaavat treenihallillaan Halisissa. Tiistain ja torstain aamuharjoitukset tapahtuvat kouluajan ulkopuolella, joten Vasaramäen koulu ei vastaa harjoitusten järjestämisestä. Koulu tekee kuitenkin tiivistä yhteistyötä seurojen ja Urheiluakatemian kanssa laadukkaan harjoitusviikon mahdollistamiseksi.

FC Interissä pelaava Santeri Jokinen harjoittelee tiistai- ja torstaiaamuisin seuraharjoituksissa Kupittaan kentällä. Samaan aikaan treenaamassa on paljon eri ikäisiä seuran pelaajia yläkoululaisista lukiolaisiin, ja aamut on Jokisen mukaan hyödynnetty lajiharjoitteluun ja yksilötaitoihin. Hän harjoittelee joukkueen kanssa vielä iltaisin 3-4 kertaa viikossa, joten aamutreenit ovat tuoneet hyvän mahdollisuuden harjoittelun lisäämiseen. Vaikka treeniä tulee viikkoon välillä paljonkin, on kahdeksasluokkalainen Jokinen kokenut jaksavansa hyvin.

–Aamutreeneissä olemme harjoitelleet esimerkiksi pallonkäsittelyä ja maalintekoa. Aamut ovat aika aikaisia, kun 7.45 pitää olla kentällä verryttelemässä. Aamuherätyksiä lukuun ottamatta olen kyllä tykännyt, summaa vanhempien kyydillä syksyn ajan treeneihin kulkenut Jokinen.

Perjantaisin monipuolisesti lajiryhmissä

 

Vasaramäen koulussa viikko myös päättyy liikuntaan. Perjantaisin jalkapalloilijat, salibandyn pelaajat, tanssijat sekä voimistelijat ja yleisvalmennukseen kuuluvat oppilaat harjoittelevat monipuolisesti omissa lajiryhmissään lajiryhmittäin. Valmennuksesta vastaa koulun liikunnanopettajat ja Urheiluakatemian valmentajat. 

Salibandyn pelaajat ovat syksyn ajan keskittyneet fysiikkaharjoitteluun Urheiluakatemian salibandyvalmentaja Atte Juutin johdolla. Yksi tähän valmennusryhmään kuuluvista salibandyn pelaajista on kahdeksasluokkainen Kiira-Karoliina Vahlman. FBC Turussa pelaava Vahlman kertoo, että syksyllä treeneissä on keskitytty monipuolisesti lajia tukeviin harjotteisiin. Nyt pienestä rannevammasta kärsivä Vahlman on joutunut muokkaamaan harjoitteluaan, sillä esimerkiksi pelaaminen on toistaiseksi pannassa.

–Olemme treeneissä tehneet paljon erilaisia juttuja kuntopalloilla ja kahvakuulilla. Tämä on ollut hyvää erilaista haastetta, mutta keväällä meillä on tiedossa taas lajiharjoittelua, kertoo kolmesti viikossa seuraharjoituksissa treenaava Vahlman.

Urheiluluokkalaisilla liikuntaa päivittäin

Vasaramäen koulussa urheiluluokkalaisten viikkoon sisältyy maanantain ja perjantain koulun harjoitusten sekä tiistain ja torstain seuratreenimahdollisuuden lisäksi myös opetussuunnitelman mukainen liikuntatunti. Nämä liikuntatunnit sijoittuvat oppilailla keskiviikkopäivään, joten urheiluluokkalaiset saavat sisällytettyä kouluviikkoon liikuntaa ja urheilua päivittäin.

–Urheiluyläkoulu kokeilun myötä meillä vakiintui tämä viikkorytmi, ja sen olemme todenneet toimivaksi. Haluamme pitää rytmin mahdollisimman samanlaisena ja selkeänä niin, että oppilas tietää kouluumme hakiessaan, mitä meiltä saa, kertoo urheiluyläkoulutoiminnan koordinoinnista Vasaramäen koulussa vastaava Kristiina Vanhanen.

Urheiluyläkoulu on Vanhasen mukaan huikea mahdollisuus nuorelle urheilijalle, joka haluaa kehittyä urheilijana. Kaiken koulussa tarjottavan liikunta- ja urheilukasvatuksen lisäksi urheiluyläkoulussa suhtaudutaan muun muassa urheilupoissaoloihin joustavammin. Vanhanen kannustaakin kaikkia aidosti urheilusta motivoituneita lapsia ja nuoria hakemaan mukaan urheiluyläkoulutoimintaan.

–Meidän koulussamme pääsee kehittämään itseään monipuolisesti urheilijana ja täällä on saman henkistä seuraa. Pyrimme tukemaan nuoria urheilijoita kohti heidän tavoitteitaan ja unelmiaan, kertoo Vasaramäen koulussa urheiluyläkoulutoiminnassa alusta asti mukana ollut Vanhanen.

Tässä linkki Vasaramäen koulun esittelyvideoon.

Tästä linkistä pääset Vasaramäen koulun nettisivuille.