Syksyllä Urheiluakatemiassa käynnistyi naisten jääkiekkotoiminta. Nyt urheilijoiden valmennuksesta vastaa entinen huippukiekkoilija Terhi Mertanen.

Syksyllä Urheiluakatemiassa käynnistyi naisten jääkiekkotoiminta, kun pitkän ja menestyksekkään uran pelannut Terhi ”Temppa” Mertanen saapui Turkuun, ja otti haltuun naisten jääkiekon valmennuksen sekä kehittämisen. Syksyn aikana Mertanen on pistänyt tuulemaan ja kiirettä on pitänyt. Kaiken uuden opettelu, ihmisiin tutustuminen ja navigaattorilla paikasta toiseen suunnistaminen on vienyt veronsa, mutta rankasta ja hektisestä syksystä huolimatta Mertanen on viihtynyt Turussa ja on innoissaan uusista kuvioista.

Turkuun valmennustehtäviin Nuorten Olympiavalmentaja Mertanen saapui Rovaniemeltä asti. Päätös muuttamisesta toiselle puolelle Suomea ei ollut perheelle helppo.

–Meidän perheellemme oli vaikea valinta, lähteäkö vai ei, sillä rakastimme Rovaniemeä. Jääkiekko on jollakin tavalla minulle jotakin intohimon ja pakkomielteen väliltä ja tämä mahdollisuus oli niin suuri houkutus, etten voinut kieltäytyä. Näin, että tämä on mahtava paikka myös kehittyä valmentajana.

 

Mertanen on itse edustanut Suomea kolmissa olympialaissa ja neljissä MM-kisoissa. Hän on ollut mukana voittamassa olympiapronssia Vancouverin olympialaisista 2010 sekä MM-kilpailuista 2004 ja 2011. Vierumäellä liikunnanohjaajaksi uran päätyttyä opiskellut Mertanen on viihtynyt sittemmin valmennustehtävissä. Urheiluakatemiassa hän vastaa toisen ja korkea-asteen naiskiekkoilijoiden valmentamisesta.

–Meillä on jääkiekossa pieni naisten ryhmä, jonka kanssa treenaamme kolme kertaa viikossa aamuisin. Jatkuvasti teemme työtä sen eteen, että lajiryhmä kasvaa ja saisimme Turkuun enemmän naispelaajia.

Urheiluakatemian aamutreenien lisäksi uusi tehtävä HC TPS naisten liigajoukkueen päävalmentajana pitää Mertasen kiireisenä. Arkisin aamut ja illat kuluvat jäähallilla ja viikonloput pelireissuissa. Kotona Mertasella on kaksi pientä lasta, joten päävalmentajalla ja perheenäidillä ei ole vapaa-ajan ongelmia.

–Kun vielä itse pelasin, en ajatellut, että minusta tulisi valmentajaa. Intohimo lajiin säilyi kuitenkin uran päätyttyä, joten valmennuskuviot olivat lopulta luonnollinen valinta. Eihän tästä valmentamisesta voi varmasti ikinä ihan samoja kiksejä saada kuin itse pelaamisesta, mutta nautin siitä, että joukkueena pelaamme voitosta.

Voimaa rankkaan syksyyn ja vastauksia mieltä painaviin valmennuksellisiin kysymyksiin Mertanen kokee saaneensa Urheiluakatemian valmentajakolleegoiltaan. Yhteistyö yli lajirajojen ja keskustelut muiden valmentajien kanssa ovat antaneet Mertaselle paljon, ja hän kehuukin Kerttulin seinien sisällä olevaa yhteisöä.

–Valmentajien ilmapiiri on täällä hyvä. Sparrataan, kannustetaan ja jaetaan ajatuksia. Toimistolle on aina mukava tulla, kun tietää, että vastassa on hyviä tyyppejä.

Yksi Mertasen johdolla harjoittelevista nuorista on Kerttulin lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Suvi Saarinen. Vielä yläkouluikäisenä Saarisen treenit painottuivat iltoihin, ja usein poikien seuraan, joten nyt TPS:n naisten joukkueessa maalivahtina pelaava Saarinen onkin viihtynyt aamujäillä. Maalivahdin tavoitteena on päästä pukemaan tulevaisuudessa Suomen värejä päälle.

–On ollut kiva päästä treenaamaan aamuisin. Valmentajana Temppa ottaa hyvin huomioon yksilöt ja suunnittelee treenit sen mukaan, mitä tarvitsemme. Tavoitteena minulla on päästä nuorten maajoukkueeseen ja myöhemmin naisleijoniin, kertoo Saarinen, joka pitää Turkua kompaktina ja loistavana paikkana jääkiekkoilijalle.