Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Viidentenä seitsemästä koulusta esittelyvuorossa on vuorossa Piispanlähteen liikuntapainotteinen yläkoulu Kaarinassa.

Piispanlähteen liikuntapainotteinen yläkoulu Kaarinassa on toiminut osana valtakunnallista urheilu- ja liikuntayläkouluverkostoa vuodesta 2014 lähtien. Paikalliset yhteistyöseurat, Kaarinan Taitoluistelijat, KaaPo sekä Ura Basket ovat olleet alusta asti kehittämässä liikuntalinjaa. Alueen seurat pyörittävät lajiensa aamutreenejä aina torstaiaamuisin, jolloin lukujärjestyksessä on varattu aikaikkuna aamuharjoituksille.

Muodostelmaluistelija Kiana Miettinen opiskelee Piispanlähteen yläkoulussa yhdeksännellä luokalla. Hakeutuminen liikuntalinjalle tapahtui luontevasti, sillä vanhemmat joukkuekaverit sekä valmentajat kannustivat Miettistä. 

Miettinen edustaa Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges Junior -joukkuetta.

– Urheiluluokka on mahdollistanut aamutreeneissä käymisen sekä esimerkiksi kilpailureissut. Koulu on joustanut arjessa hienosti, kunhan itse muistaa huolehtia aktiivisesti läksyistä sekä muista tehtävistä.

Miettinen kertoo, että urheilevan koululaisen arjessa aikataulutus on tärkeää. Parhaimmillaan kahdet aamuharjoitukset iltatreenien lisäksi tuovat viikkoon vauhtia, mutta luistelija ei koe sitä kuormittavana.

– Nautin harjoittelusta paljon ja tiesin jo nuorena, että muodostelmaluistelu on oma lajini. Rinnalla on kulkenut myös kilpauinti sekä jalkapallo, mutta mikään ei kuitenkaan voita muodostelmaluistelu-
joukkueen kanssa treenaamista ja yhdessä kehittymistä.

Jo 4–5-vuotiaasta saakka Miettinen on käynyt Kaarinan jäähallilla ja toiveena on edetä seuran joukkeissa korkeimmalle, aina aikuisten SM-joukkueeseen saakka.

– Aion luistella niin kauan kuin kehitystä tapahtuu ja luistelu tuntuu kivalta. Toivottavasti saan vielä pitkään urheilla terveenä ja luistella joku päivä senioreiden maailmanmestaruuksista!


Matkalla huipulle

Miettisen luokkakaveri, toisen polven koripalloilija, Samuel Rantapaju on asettanut urallaan tähtäimen maailman huipulle saakka. Polku on selkeä: ensin suomen parhaaksi pelaajaksi, seuraavana euroopan ykköseksi ja lopulta maailman parhaaksi koripalloilijaksi.

Rantapajun edustaa kaarinalaista Ura Basketia

– Kotona minulla on kaksi hienoa esikuvaa, isä sekä isoveli. Ensimmäinen pieni tavoite urallani onkin olla parempi kuin isoveli.

Rantapaju aloittaa jokaisen kouluaamunsa Piispanlähteen liikuntasalissa. Hän saapuu koululle noin 30 minuuttia ennen oppituntien alkamista, jotta ehtii heitellä koreja ja harjoitella omatoimisesti.

– Koripallo on puolueettomasti paras laji mitä tiedän. Olen käynyt varmasti jokaisen urheilulajin läpi, mutta koripallo pysyi aina ykkösenä. Yleisurheilussa kulkee kuitenkin edelleen koripallon rinnalla.

Koulupäivien yhteydessä liikuntaluokkalaisten on mahdollista urheilla noin seitsemän tuntia viikossa, kun mukaan lasketaan torstaiaamun lajitreeni. Opetussuunnitelman mukaisia liikuntatunteja on 2-3 ja tämän lisäksi liikuntalinjan valinnaista liikuntaa kaksi tuntia. Esimerkiksi Rantapaju viettää tiistain valinnaisliikunnan koulun kuntosalilla, jolloin Urheiluakatemian koripallovalmentaja Kimmo Vyyryläinen tulee vetämään pienelle koripalloryhmälle voimaharjoittelua.

Rantapaju viettää tiistain valinnaisliikunnan koulun kuntosalilla, jolloin Urheiluakatemian koripallovalmentaja Kimmo Vyyryläinen tulee vetämään pienelle koripalloryhmälle voimaharjoittelua.

– Kouluviikon aikainen liikunta on monipuolista ja kehittävää. Koripalloa tulee yhteensä viisi lajitreeniä viikossa ja siihen päälle usein kaksi peliä viikonloppuina. Arki ei silti tunnu rankalta ja voisin harjoitella jopa enemmänkin.

Tällä hetkellä Rantapaju pelaa parhaimmillaan Ura Basketin kolmessa eri joukkueessa: U16 aluejoukkueessa, U16 SM-joukkueessa sekä U17 SM-joukkueessa. Koulutehtävät tulee välillä tehtyä nopeasti vasemmalla kädellä, mutta Rantapaju tähtää silti aina vähintään hyviin arvosanoihin.

Yhteistyötä urheilijan eduksi

Piispanlähteen liikuntapainotteisessa yläkoulussa tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti urheilijaksi kasvamista sekä kehittymistä. Tärkeä tekijä kokonaisuudessa on se kirjava nuorten urheilijoiden muodostama sosiaalinen ympäristö, jossa he yläkouluansa käyvät. Motivoituneiden urheilijoiden ohjaaminen kohti urheilupainotteisia jatko-opintoja on myös yksi liikuntapainotteisen koulun päätavoitteista.

 Urheilevat oppilaat saavat meillä sopivissa annoksissa urheilijaksi kasvun kuormaa reppuunsa. Ns. normaalipakettiin kuuluvien liikuntatuntien ja torstain lajitreenien lisäksi on osalle oppilaista räätälöity mahdollisuus käydä myös toisissa lajitreeneissä kouluviikon aikana, kertoo Piispanlähteen liikunnanopettaja Eero Antila.

Kaarinassa toimitaan tiiviissä yhteistyössä mukana olevien yhteistyöseurojen kanssa. Lukuvuoden alussa on ollut tapana kokoontua suunnittelukahvien merkeissä. Lukuvuoden aikana ollaan sitten yhteyksissä aina tarpeen tullen. Yhteistyöseurojen lisäksi toiminnassa on käytännössä mukana myös muita alueen seuroja, kun he järjestävät urheilijoilleen mahdollisuuden lajinsa aamutreeneihin.

– On tärkeää, että saamme yhdessä eri tahojen kanssa urheilijan arjen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää Piispanlähteen yläkoulusta klikkaamasta tästä linkistä.