Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Esittelyvuorossa Suopellon liikuntapainotteinen yläkoulu Naantalissa.

Suopellon liikuntapainotteisessa yläkoulussa Naantalissa aletaan olla hiljalleen valmiita kesäloman viettoon. Liikuntaluokkalaiset nauttivat viimeisistä koulupäivistä ja viettävät oppituntia frisbeegolfia pelaten koulun ympäristössä.

Mauri Karelius opiskelee yhdeksännellä luokalla ja koulunkäynnin lisäksi päivät täyttyvät jääkiekolla. Vasta 15-vuotias Karelius harjoittelee jo TuTo:n U18-joukkueen mukana. 

 

– Kesälomalla on tiedossa kovia treenejä niin jäällä, kuin sen ulkopuolellakin. Juoksemme paljon sekä harjoitamme fysiikkaa, jotta elokuussa joukkue on valmis harjoituspeleihin ja sitä kautta uuteen kauteen.

Kesän jälkeen Kareliuksella on edessä uuden kauden lisäksi myös uudet opinnot. Paikka Naantalin lukioon aukeaa hyvällä todennäköisyydellä, sillä keskiarvo pian valmistuvalla 9.-luokkalaisella on yhdeksän paremmalla puolella.

– Iltaisin on ollut treenien lisäksi hyvin aikaa opiskella ja usein luen tehokkaasti muutamaa päivää ennen kokeita. Toivottavasti tieto lukioon pääsystä tulee pian!

Lukiossa Kareliuksella on tavoitteena jatkaa kaksoisuraa tavalliseen tapaan. Tällä hetkellä kuudesti viikossa harjoitteleva jääkiekkoilija tulee jatkossa treenaamaan entistä enemmän, mutta se ei tunnu tavoitteellista nuorta painavan.

– Aion treenata tulevien 2-3 vuoden aikana niin hyvin, että paikka SM-liigaan aukeaa. Meillä on onneksi joukkueessa erinomainen yhteishenki ja kiritämme toisia jatkuvasti kehittymään.

Naantalista maailmalle

Yhteishenki tuntuu olevan loistava myös Suopellon yläkoulun liikuntaluokkalaisilla. Sekä Karelius että hänen luokkakaverinsa Julius Pärssinen tykkäävät koulukavereistaan, sekä terveestä kilpailuhengestä, mikä liikuntaluokalla vallitsee.– On hauskaa opiskella samanhenkisten koulukavereiden kanssa. Kilpailemme keskenämme paljon, oli kyse sitten liikuntatunnista tai harrastuksista.

Pärssinen opiskelee niin ikään Suopellon yhdeksännellä luokalla, lajinaan jääkiekko. Tie kaukaloon vei jo 4-vuotiaana isän sekä veljien jalanjäljissä. Tällä hetkellä Pärssinen harjoittelee kuudesti viikossa TPS:n U16-joukkueen mukana.

– Jääkiekko alkoi nuorena luistelukoulusta ja pian siitä siirryin kiekkokouluun. Olen harrastanut myös jalkapalloa sekä yleisurheilua, mutta jääkiekko kiinnosti eniten ja tuntui itselle parhaalta urheilulajilta.

Myös Pärssisellä on tavoitteena pelata ammattilaisena SM-liigaa. Unelma taasen siintää NHL:ssä. Matkan varrella Pärssisellä on kuitenkin myös opintojen suhteen selkeät sävelet.

– Hain Naantalin lukioon ja luotan siihen, että pääsen sisään. Yläkoulu on sujunut hyvin ja eniten olen tykännyt matematiikasta sekä ruotsista. Oikeanlaisella aikataululla on ehtinyt hyvin lukea kokeisiin, opiskella ja treenata kovaa. Samalla kombolla aion jatkaa!

Monipuolisia taitoja sekä lajikokeiluja

Suopellon liikuntapainotteisessa yläkoulussa liikuntaluokalle valitaan vuosittain 24 oppilasta. Luokalle hakeutuu urheilijoita laajasti eri lajeista, mutta jääkiekko, jalkapallo, taitoluistelu sekä voimistelu ovat vuosi toisensa jälkeen hyvin edustettuina.

Liikunnanopettaja Eeva Kärki on ollut liikuntaluokkien toiminnassa mukana alusta saakka, jo kymmenen vuotta. Liikuntaluokkatoiminta on otettu Naantalissa hyvin vastaan, ja se mahdollistaa opiskelijoille parhaimmillaan 4-8 tuntia liikuntaa kouluviikon aikana.

– Opetussuunnitelman mukaisen liikunnan lisäksi meillä on mahdollisuus kokeilla eri lajeja yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa. Pureudumme myös lajien tekniikoissa hyvin syvälle ja kehitämme urheilijan taitoja monipuolisesti esimerkiksi ominaisuuspainotteisilla tunneilla.

Suopellossa on valinnainen liikunta tuo mahdollisuuden syventää lajiosaamista entisestään. Valittavana on sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla palloilu tai tanssi valinnaiseksi aineeksi. Tanssikilpailuihin osallistutaan myös Kärjen johdolla joka vuosi.

– On hienoa, miten urheilijat heittäytyvät ja laittavat itsensä likoon niin kilpailuissa kuin liikuntatunneillakin. Liikuntaluokilla meno on takuuvarmasti vauhdikasta ja ilmapiiri koko koulussa hyvä.

Lue lisää Suopellon yläkoulusta klikkaamalla tästä linkistä.