Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Tällä kertaa esittelyvuoron saa Vaisaaren urheiluyläkoulu.

Vaisaaren 7lk:n urheiluluokkalaiset treenaavat tiistaiaamuisin koulun yleisvalmennustunnilla. Tiistaiaamujen harjoitusteemat määräytyvät kansallisten Kasva Urheilijaksi -yleisvalmennussisältöjen mukaan. Meneillään olevalla jaksolla pääteemoina ovat tasapainotaidot ja liikkuvuus. Näitä ominaisuuksia harjoitetaan erilaisten voimistelu-, liikkuvuus- ja keskivartalonhallintaharjoitteiden kautta. Harjoituksia ovat vetämässä Vaisaaren liikunnanopettaja ja Urheiluakatemian ominaisuusvalmentaja.

Tiistaiaamun harjoitus sisälsi mm. koordinaatiota ja kehonhallintaa haastavan alkulämmittelyn, kehonhallintaa ja tasapainoa harjoittavia pelejä sekä liikkuvuusharjoittelua.

- ”Yleisvalmennuksen tunnit tukevat nuoren urheilijan monipuolista taitojen ja ominaisuuksien kehittymistä. Ne luovat vastapainoa nuoren oman urheilulajin lajiharjoitteluun ja lisäävät monipuolisen liikunnan määrää harjoitusviikkoon. Täällä on aina hyvä meininki ja porukalla tehdään hommia hyvä pieni pilke silmäkulmassa.” Tiistaiaamun yleisvalmennuksen vetäjä Patrik Pakkala kommentoi.

Yhdenjalan tornipallo haastaa monipuolisesti tasapainoa.

Vaisaaren urheiluluokkalaisilla on kaksi harjoitusaamua. Seitsemäsluokkalaiset harjoittelevat tiistaiaamuisin yleisvalmennusryhmässä ja kahdeksannesta luokasta eteenpäin tiistaiaamuna voi hakeutua myös seuraharjoituksiin tai jatkaa koulun yleisvalmennuksessa. Torstaiaamuisin kaikilla urheiluluokilla on lukujärjestyksessä tyhjä ikkuna, jolloin nuoret voivat osallistua vapaasti urheiluseuran harjoituksiin, harjoitella omatoimisesti tai pitää tarvittaessa vaikka lepoaamun. Lisäksi kaikkien urheiluluokkien lukujärjestyksistä löytyy opetussuunnitelman mukaiset liikuntatunnit ja Kasva Urheilijaksi -oppitunnit.

- ”Olemme kehittäneet toimintaa nyt pitkäjänteisesti kolme vuotta. Kokonaisuus on alun perin rakentunut Olympiakomitean yläkoulutoiminnan ohjeiston pohjalta ja sen lisäksi toimintaa on kehitetty vuosittain nuorten, huoltajien ja valmentajien näkemykset huomioiden. Meillä on hyvä liikunnanopettajatiimi ja aktiiviset urheiluseuratoimijat, jotka mahdollistavat omalta osaltaan hyvän arjen urheiluun ja liikuntaan panostavalle nuorelle Raisiossa.”

Vaisaaren urheiluyläkoulukoordinaattori Teemu Mäki kertoo.

Rapufutiksessa kehonhallintaa tulee harjoiteltua hauskalla tavalla.