Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Tällä kertaa esittelyvuoron saa Vasaramäen urheiluyläkoulu.

 

Joukkuevoimistelijat Inka Rounas ja Isabel Ahonen opiskelevat Vasaramäen koulun yhdeksännellä luokalla ja kokevat urheiluyläkoulun helpottavan muuten kiireistä arkea.

Mielestäni tämä on helpottanut paljon koulun ja urheilun yhdistämistä ja täällä on mukava ilmapiiri, kun urheilijat ymmärtävät toisiaan, kertoo Inka. Täällä kaikki tuntevat toisensa ja kaikki urheiluolosuhteet, kuten luistelumato ja palloiluhalli ovat lähellä, lisää Isabel.

Isabel Ahonen ja Inka Rounas opiskelevat Vasaramäen yhdeksännellä luokalla.

Joukkuevoimistelijoiden päivät ovat harjoitteluntäyteisiä ja usein koulupäivän jälkeen jatketaan suoraan oman joukkueen lajiharjoituksiin. Voimistelun aamutreenejä on kahtena aamuna viikossa ja muina aamuina tulee liikuttua koulun liikuntatunneilla, jotka tuovat monipuolisuutta treenaamiseen. Isabel mainitseekin aamutreenimahdollisuuden olevan parhaita asioita urheiluyläkoulussa opiskelussa.

Aamutreenit otetaan huomioon myös joukkueen omassa harjoittelussa ja iltatreenit ovatkin usein kevyemmät, mikäli aamulla on jo päässyt treenaamaan. Pitkissä treeni- ja koulupäivissä auttavat jaksamaan hyvä palauttava eväs sekä pienet palautumishetket päivän aikana. 

On tärkeää muistaa koulussa keskittyä opiskeluun ja treeneissä sitten harjoitteluun. Elää vain siinä hetkessä, kun eihän niitä koulujuttuja siellä harjoituksissakaan voi tehdä, Inka kertoo.

Täytyy pitää harjoitukset sekä koulujutut erillään toisistaan, kun harjoituksissa haluaa kuitenkin aina tehdä parhaansa, säestää Isabel.  

Urheilussa tyttöjen tavoitteena on saavuttaa MM-mitali, joka jäi vielä saavuttamatta tämän vuoden kisoista.

Olimme alkukilpailun neljänsiä, eli pienestä jäi kiinni. Olimme niin lähellä, että selkeänä tavoitteena ensi kisoihin on finaalipaikka sekä mitali, kertoo Inka.

Myös yläkoulun jälkeiset suunnitelmat ovat molemmilla tytöillä selkeät ja johtavat kohti valkolakkia sekä Kerttulin lukiota.

– Kerttulia on paljon kehuttu ja urheilulukiossa opiskelu varmasti auttaa taas opintojen ja urheilun yhdistämistä, kommentoi Isabel.

Rasmus Tuomi opiskelee Vasaramäen koulun kahdeksannella luokalla sekä pelaa jalkapalloa FC Interin 08-pojissa. Rasmus päätyi jalkapallon pariin isän ja isoveljen mukana, jotka raisiolaisina viettivät aikaansa jalkapallokentällä, veli pelaten ja isä valmentaen. Samaan joukkueeseen myös Rasmus päätyi pelaamaan ja onkin pelannut pienestä lähtien. Rasmuksen pelipaikka kentällä löytyy hyökkäyspäästä ja maalinteko on pelaajalle mieleistä puuhaa.

 

Nuorten jalkapalloilijoiden päivät ovat tiukkoja, sillä treenejä tulee paljon ja koulu tulisi silti hoitaa kunnialla. Vasaramäessä opiskelu on kuitenkin helpottanut Rasmuksen elämää, sillä koulun hyvä sijainti Kupittaan jalkapallokenttien läheisyydessä helpottaa siirtymistä kouluun sekä harjoituksiin.

Aamutreenejä Vasaramäen urheiluyläkoulussa on kahtena aamuna viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Jalkapalloilijoille ohjelmassa on esimerkiksi lajitreenit tai lihashuoltoa kuntosalilla.

 – Aamutreenit tällä Vasaramäessä ovat tosi monipuolisia ja Urheiluakatemian valmentajat sekä esimerkiksi tämä kasva urheilijaksi -kurssi ovat myös auttaneet omaksumaan huippu-urheilijan elämäntapaa, Rasmus kertoo.

Tavoitteet urheilussa ovat Rasmuksella korkealla ja hän toivookin pääsevänsä pelaamaan FC Interin edustusjoukkueeseen sekä ulkomaille ammattilaiseksi. Lempipelaajakseen Rasmus mainitsee Lionel Messin hyvän pelisilmän sekä teknisyytensä vuoksi. Rasmus uskoo hänen olevan myös hyvä tyyppi niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

Vasaramäen urheiluyläkoulusta Rasmus kuuli valmentajaltaan ja yhdessä vanhempiensa kanssa Rasmus koki ratkaisun olevan hänen elämäänsä sopiva ja helpottavan arkea.

– Parasta täällä on kaverit, hyvä opetus ja sijainti lähellä treenejä. Myös jalkapallossa parasta on kaverit sekä tietysti uuden oppiminen. Pelaaminen on totta kai ihan ykkösjuttu, kun tämä on lempilaji ja niin hauskaa, Rasmus tiivistää.