Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Seuraavana esittelyvuorossa on Piispanlähteen liikuntapainotteinen yläkoulu Kaarinassa.

Piispanlähteen yläkoulussa ysiluokkalaiset aloittavat perjantaipäivänsä tuplatunnilla liikuntaa. Jo ennen tunnin alkua ryhmä poikia pomputtelee keskenään palloa ja ottaa omatoimisesti lämpöä salissa.

Liikuntatunti on monipuolinen yhdistelmä kisailuja, pallopelejä, lihaskuntoharjoitteita sekä vartalon hallintaa haastavia liikkeitä. Liikuntaluokan oppilaat antavat kehuja erityisesti liikuntatuntien sisällöistä, luokalla vallitsevasta ilmapiiristä sekä samanhenkisistä koulukavereista.
 

Urheilulukion kautta maailmalle

Koripalloilija Verneri Virtanen opiskelee viimeistä kevättään Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa. Motivoitunut urheilija hakee kevään yhteishaussa Kerttulin urheilulukioon ja toivoo näin, että urheilu ja opiskelu yhdistyy jatkossakin sujuvasti.

 

–  Opiskelu ja treenaaminen on ollut helppo yhdistää Piispanlähteessä. Olen koittanut aina keskittyä oppitunneilla paljon, jotta asiat jäisivät jo siellä päähän, eikä kotona olisi niin paljon iltaisin enää tehtävää. Minulla on niin hyvä keskiarvo, että uskon pääseväni urheilulukioon jatkamaan urheilijan kaksoisuraa!

Koulupäivien yhteydessä liikuntaluokkalaisten on mahdollista urheilla noin seitsemän tuntia viikossa, kun mukaan lasketaan torstaiaamun lajitreeni. Opetussuunnitelman mukaisia liikuntatunteja on 2–3 ja lisäksi valinnaista liikuntaa kaksi tuntia.
 

–  Käyn kerran viikossa lajin aamutreeneissä ja illat menevät Ura Basketin 07 -joukkueessa sekä miesten edustusjoukkueen mukana treenaten. Kuulun myös U16-maajoukkueeseen, jonka mukana olen päässyt mm. pelireissulle Liettuaan ja Viroon.

Nuori maajoukkuepelaaja tähtää urallaan huipulle – ammattilaiseksi.

–  Koulun aion hoitaa hyvin, kuten tähänkin saakka, mutta siinä ohella toivon, että rahkeet riittävät pelaamaan ulkomaille. Upeaa olisi päästä joskus Euroopan kautta pelaamaan Jenkkeihin NBA:han saakka!
 

Periksiantamaton luonne vie pitkälle

 

Viivi Vainio opiskelee niin ikään yhdeksännellä luokalla ja hakeutui Piispanlähteen yläkouluun opiskelemaan nimenomaan urheilun takia. Viivin laji on maastopyöräily ja laji löytyi alle 10-vuotiaana koko perheen hurahdettua pyöräilyyn.

– Olen ollut pienestä saakka hyvin urheilullinen ja moni laji on kiinnostanut. Tällä hetkellä pyöräilyn ohella pelaan jalkapalloa sekä juoksen ja kestävyysurheilua tulee muutenkin harrastettua monipuolisesti.

 

Team Velo Cycling -seuraa edustava Viivi on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kokea jo hienoja reissuja urheilun parissa. Mieleenpainuvin on ehdottomasti ollut viime kesän Nuorten Olympiafestivaalit (EYOF), mitkä järjestettiin Slovakiassa.

–  Pääsin vuotta vanhempien kanssa EYOF-kisoihin ja se oli kyllä upea kokemus! Kilpailu mukaili aikuisten olympialaisia aina olympiatulesta lähtien, ja monilajisessa Suomen joukkueessa oli kiva tutustua eri lajien urheilijoihin.

Myös tulevan kesän päätähtäin Viivillä on Nuorten Olympiafestivaaleilla Italiassa. Kevään tarkkailukilpailuista jaetaan paikat pyöräilijöille.

75 kilometrin pyörälenkkejä iltatreeniksi polkeva Viivi on myös kunnianhimoinen opiskelija. Yläkoulun jälkeiset sävelet ovat selkeänä, kuten luokkakaveri Vernerillä, mutta myös pidemmälle on suunnattu katse urheilijan kaksoisuralla.

–  Tähtään urheilu-uralla ja opiskelussa niin pitkälle kuin on mahdollista. Olenkin jo vähän miettinyt urheilulukion jälkeen mahdollisia lääketieteen opintoja ja se tuntuisi ainakin nyt luontevalta ratkaisulta. Olen hyvin periksiantamaton luonteeltani ja jos jotain päätän, niin teen kyllä sen eteen töitä kovasti. On sitten kyse pyöräilystä tai koulunkäynnistä!
 

Yhteistyötä urheilijan eduksi

Piispanlähteen liikuntapainotteisessa yläkoulussa tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti urheilijaksi kasvamista sekä kehittymistä. Tärkeä tekijä kokonaisuudessa on se kirjava nuorten urheilijoiden muodostama sosiaalinen ympäristö, jossa he yläkouluansa käyvät. Motivoituneiden urheilijoiden ohjaaminen kohti urheilupainotteisia jatko-opintoja on myös yksi liikuntapainotteisen koulun päätavoitteista.

– Urheilevat oppilaat saavat meillä sopivissa annoksissa urheilijaksi kasvun kuormaa reppuunsa. Ns. normaalipakettiin kuuluvien liikuntatuntien ja torstain lajitreenien lisäksi on osalle oppilaista räätälöity mahdollisuus käydä myös toisissa lajitreeneissä kouluviikon aikana, kertoo Piispanlähteen liikunnanopettaja Eero Antila.

Kaarinassa toimitaan tiiviissä yhteistyössä mukana olevien yhteistyöseurojen kanssa. Lukuvuoden alussa on ollut tapana kokoontua suunnittelukahvien merkeissä. Lukuvuoden aikana ollaan sitten yhteyksissä aina tarpeen tullen. Yhteistyöseurojen lisäksi toiminnassa on käytännössä mukana myös muita alueen seuroja, kun he järjestävät urheilijoilleen mahdollisuuden lajinsa aamutreeneihin.

– On tärkeää, että saamme yhdessä eri tahojen kanssa urheilijan arjen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

dsc_5367.jpg
 

Lue lisää Piispanlähteestä koulun omilta kotisivuilta klikkaamalla tästä.