Opiskelijatapahtuma Pikkulaskiainen järjestettiin 16.2.2023. Suomen suurin ja jäätävin opiskelijafestivaali kokoaa korkeakouluopiskelijat talviseen Turkuun kaikkialta Suomesta. Festivaali tehdään opiskelijoilta opiskelijoille 200 kauppakorkealaisen voimin.

Kauppiaskadulta laskeutuu liukumäki, Kauppatori on muuttunut festarialueeksi ja Turun keskusta täyttyy tuhansista opiskelijoista. Pikkulaskiainen on alkanut ja approkansa nauttii olostaan. Pikkulaskiainen on opiskelijoiden tuottama talvifestivaali, joka rakentuu approkartan kiertämisen ohella keikoista Kauppatorilla ja Gatorade Centerillä, sekä kahdeksassa muussa jatkopaikassa. Juhlahumun lisäksi tapahtumassa lasketaan mäkeä keskellä kaupunkia – tänä vuonna mäki on kasattu Kauppiaskadulle.

Turku on todellinen opiskelijakaupunki, sillä joka viides turkulainen on opiskelija. Pikkulaskiainen on Suomen suurin talvifestivaali ja se tuo kaupunkiin yli 13 000 opiskelijaa. Kaupunkitila taipuukin vaivattomasti opiskelijafestareiden areenaksi ja kuljettaa tuhannet opiskelijat katujaan pitkin ravintolasta toiseen. Approkarttaan haetaan merkintöjä yleensä juomia vastaan, mutta merkinnän saa esimerkiksi myös lounaasta Unican ja Kårkafeen opiskelijaravintoloista. 

Haalareiden värit paljastavat opiskelijan oppialan ja korkeakoulun. Pikkulaskiainen tuo opiskelijoita Turkuun ympäri Suomen. Kuva: Kim Ibsen.

Festari rakentuu päivässä keskelle kaupunkia

Festivaali tiivistyy uudelle Kauppatorille, jonne tapahtuma-alue lumimäkineen on rakennettu tapahtumaa edeltävänä päivänä. Valtteri Vuori on ollut vastuussa ydintiiminsä kanssa koko tapahtuma-alueen ja Kauppiaskadulle tehdyn mäkialueen rakentamisesta. Rakentamisen ydintiimissä on 20 henkilöä, mutta aluetta on ollut rakentamassa sata talkoolaista. ”Talkoolaiset ovat olleet aivan korvaamaton apu. Ilman heitä tapahtumaa ei pystyttäisi tekemään”, kiittelee Vuori. 

Mäkikisajoukkue odottamassa laskuvuoroaan. Turun yliopiston konetekniikan opiskelijoiden joukkueella pisteet eivät riittäneet vauhdista huolimatta voittoon.

Kauppiaskadulle on rakennettu lumesta mäki perinteistä mäkikisaa varten. Kisan voitti tänä vuonna Itä-Suomen yliopistosta ohjauksen opiskelijoiden, Opossumi ry:n joukkue. Mäkikisan lunta ei kuitenkaan tarvitse tuoda kaukaa, sillä se saadaan lähialueiden jäähalleilta, kuten Gatorade Centerilta. Perinteinen mäkikisa on vuosi vuodelta suurempi ja mäkeä alas kiitää mitä mielikuvituksellisempia laskuvälineitä. Vuori toteaa, että mäkikisan osallistujien panostus kertoo innostuksesta tapahtumaa kohtaan. ”Mäenlaskuun tehdyt jutut ovat vuosi vuodelta aina hienompia!” Mäkeä alas kiitivät muun muassa bussit, opossumit ja Star Wars -elokuvista tuttu avaruusalus X-wing.

Tapahtumatuotannon taitoja opiskeluaikana

Pikkulaskiaisen tekemiseen on osallistunut 200 Turun kauppakorkeakoulun opiskelijaa. Tapahtuma on festivaali muiden joukossa ja se opettaa tekijöilleen tapahtuma-alalla tarvittavia taitoja. ”Pikkulaskiainen tarjoaa aivan uskomattoman paikan päästä tutustumaan festarin järjestämiseen. Vaikka itselläni on teknistä taustaa, niin kokonaisen festarialueen tekniikasta ja infrastruktuurista vastuussa oleminen on aivan uusi ulottuvuus” Vuori toteaa. 

Matilda Hyytiäinen ja Valtteri Vuori Pikkulaskiaisessa 2023.

Matilda Hyytiäisen näkökulmasta tapahtuman tekeminen on työtä, mutta sen avulla pääsee myös opiskelurutiinista irti. ”Jos hakisin tapahtuma-alalle töihin, niin onhan tämä oikea meriitti siihen. Itse opiskelen laskentatoimea, mutta täällä olen päässyt tutustumaan ihan eri maailmaan, sillä vastaan tapahtumassa anniskelun suunnittelusta ja toiminnasta”, kuvailee Hyytiäinen monipuolista osaamista, mitä Pikkulaskiaisen tuotannossa oppii.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat kasvot avulle

Tapahtuma on riemukas ilottelu kaikille osallistujilleen. Huolettoman hauskanpidon takuuna toimii tapahtumaan osallistuvien sitoutuminen tapahtuman etikettiin ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaiden laatimiin eettisiin ohjeisiin. Pikkulaskiaisen pikkuetikettiä noudattamalla festari on kaikille osallistujilleen turvallinen. Etiketti pyytää huolehtimaan niin itsestä, toisista kuin luonnostakin. 

Etiketin lisäksi tapahtumassa on helposti tavoitettavat häirintäyhdyshenkilöt.  ”Häirintäyhdyshenkilöt toimivat linkkinä kävijän ja tapahtuman turvallisuushenkilöstön välillä ”, kertoo Matilda Hyytiäinen, tapahtuman toinen häirintäyhdyshenkilö. Tapahtuman approkarttaan kuuluu 115 suorituspaikkaa keskustan alueella ja siten avun koordinointiin tarvitaan siihen erikoistuneet henkilöt, jotta esimerkiksi järjestyksenvalvojat saadaan tarvittaessa paikalle.

”Häirintäyhdyshenkilöt ovat konkreettinen tapa näyttää, että eettiset ohjeet eivät jää vain paperille. Avulla on kasvot ja yhteyttä otetaan yleisen asiakaspalvelunumeron sijaan henkilöön”, Hyytiäinen toteaa. Tapahtumasta kerätään myös tietoa kyselylomakkeella, joiden vastaukset puretaan tapahtuman jälkeen.


Lue lisää tapahtumasta: pikkulaskiainen.fi