Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Tällä kertaa esittelyvuoron saa Puropellon urheiluyläkoulu eli tuttavallisemmin "Puris".

Puropellon koulun liikuntaluokalla on pitkät perinteet ja valittavana onkin ollut jo yli kymmenen vuoden ajan samat lajilinjat: jääkiekko, telinevoimistelu, joukkuevoimistelu sekä yleisvalmennus. Urheilulle varatut aikaikkunat löytyvät lukujärjestyksestä tiistai- ja torstaiaamuisin, ja kouluviikkoon on mahdollista sisällyttää lisäksi Kasva urheilijaksi -oppitunnit.

Purikseen treenikavereiden jalanjäljissä

Nuorten B-maajoukkueen telinevoimistelija Niilo Nikkola haki opiskelemaan Puropellon liikuntalinjalle vanhempien treenikavereiden suosituksesta.

 

 

– Moni oli kehunut, että urheilijan arjen saa hyvin toiminaan Puropellossa, joten päätin hakea. Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä olen saanut hyvin hoidettua niin opinnot, kuin treenaamisenkin.

Kolmen yläkouluvuoden aikana Nikkola on oppinut hyvin jaksottamaan opiskelua ja keskittymään olennaiseen.

– Olen koittanut hyödyntää arjessa pienetkin vapaat hetket lukemiseen. Jos on kiirettä, niin silloin on tärkeää koittaa opiskella edes vähän jokaisena iltana. Koerupeamat ovat välillä raskaita, mutta koulunkäynti on silti sujunut minulla hyvin.

Turun Urheiluliitto edustava Nikkola harjoittelee kahdesti päivässä lähes jokaisena päivänä. Telinevoimistelusalille hän on ensi kertaa lähtenyt äidin jalanjäljissä jo 2-vuotiaana.

– Olen kokeillut monia eri urheilulajeja, kuten jääkiekkoa ja jalkapalloa, mutta telinevoimistelu tuntui eniten omalta. Vahvimpia telineitäni ovat hevonen sekä renkaat ja eniten tällä hetkellä töitä vaatii rekki.

Tälle kaudelle Nikkola on asettanut tavoitteeksi toukokuun SM-kilpailut ja erityisesti joukkueena kirkkaimman SM-mitalin. Yksilönä hän tavoittelee finaalipaikkaa useammalta telineeltä.

– Voimistelu-urallani tähtään MM-kilpailuihin ja sinne pääseminen olisi uskomattoman hienoa! Opinnoissa tie vie toivottavasti seuraavana Kerttulin urheilulukioon huhtikuisten pääsykokeiden kautta. Keskiarvoon olen koittanut panostaa, jotta se riittäisi urheilulukioon.

Opinnot ja urheilu käsi kädessä

Jääkiekkoilija Eero Ahtinen opiskelee Nikkolan kanssa samalla luokalla ja tähtää niin ikää urheilu-urallaan maailman huipulle.  

 

– Mikäli jääkiekko sujuu hyvin, aion tavoitella ammattilaisuutta! Mikäli rahkeet eivät pelaajana riitä, niin koulu on myös hyvä vaihtoehto. Kerttulin urheilulukioon aion hakea ysiluokan jälkeen, sillä opinnot ovat tärkeitä pelaamisen rinnalla.

Ahtisen päivät ovat Nikkolan tapaan kiireisiä, sillä hän pelaa TuTo:ssa jääkiekkoa vaihdellen U16-, U18- ja U20-joukkueissa. Harjoituksia on noin kuudesti viikossa ja viikonloppuisin pelit täyttävät kalenterin.

– Jääkiekossa parasta on vauhti. Kun pääsee kentälle ja pelaamaan, niin siinä hetkessä ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun. Peli ja laji vie minut aina täysin mukanaan!

Toisinaan kiireisestä nuoren urheilijan arjesta Ahtinen selviää parhaiten hyvällä suunnittelulla. Läksyjen teolle ja kokeisiin lukemiselle tulee tehdä arjessa aikaa, mutta aikatauluttaminen onnistuu jo rutiinilla.

– Koeviikoilla on välillä paljon tehtävää, mutta en ole kokenut sitä ongelmallisena. Olen onnistunut niin hyvin yhdistämään jääkiekon ja opiskelun, että toivoisin saavani jatkaa sitä myös Kerttulissa!

Koulun vahva tuki

Puropellon urheiluyläkoulussa on jo yli kymmenen vuoden ajan kehitetty toimintatapoja, jotka parhaiten tukisivat nuorten urheilijoiden arkea.

Niin urheilijat kuin liikunnanopettajana sekä koordinaattorina toimiva Tommi Putkuri kehuvat koulussa vallitsevaa joustavaa ilmapiiriä.

– Olemme pyrkineet yhdessä koko henkilökunnan kanssa huomioimaan urheilijoiden arkea ja löytämään yhteisiä toimivia käytänteitä. Aina se ei ole helppoa, mutta joustoa on saatu leireille, kilpailuille tai jopa kesken koulupäivän tapahtuville harjoituksille.

Putkuri kiittelee urheilevia oppilaita myös oma-aloitteisuudesta ja aktiivisuudesta.

– Usein etukäteen selvittämällä ja yhdessä opettajien kanssa suunnittelemalla koulutehtävät saadaan järjestymään leirien ja kilpailureissujenkin ajalta hienosti.

 

Lue lisää Puropellon yläkoulusta klikkaamalla tätä linkkiä.