Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Esittelyvuorossa Suopellon liikuntapainotteinen yläkoulu Naantalissa.

Pian peruskoulunsa päättävät Suopellon liikuntaluokan oppilaat Viivi Merinen ja Matilda Mehto ovat viihtyneet liikuntapainotteisessa yläkoulussa Naantalissa. 24 oppilaan liikuntaluokka on tullut kolmen vuoden aikana tiiviiksi porukaksi ja aika on kulkenut yläkoulussa kuin siivillä.

– Meidän luokalla on ollut hyvä ilmapiiri koko kolmen vuoden ajan ja olemme sopivalla tavalla kilpailuhenkisiä oikeastaan jatkuvasti, Viivi sekä Matilda nauravat.

Liikuntaluokan oppilailla on mahdollisuus harjoitella kouluviikon aikana noin 4–8 tuntia. Opetussuunnitelman mukaisen liikunnan lisäksi Suopellon koulu on tunnettu mukavista lajikokeiluista, kuten lacrossesta, padelista, kirkkovenesoudusta tai amerikkalaisesta jalkapallosta. Yhdeksännen luokan päätteeksi on myös saatettu käydä pitämässä hauskaa megazonessa laserpelien maailmassa.

Yläkoulussa on ollut mukavaa ja ensi syksynä suuntaamme molemmat lukioon. On kiva saada uusia kavereita ja nähdä uudenlainen oppimisympäristö, tytöt kertovat yhdestä suusta.

 

Maailmanmestaruus ja lakiopintoja

Viivi Merinen kuvailee itseään kärsivälliseksi kysyttäessä hänen vahvuuksiaan. Ominaisuudesta on hyötyä sekä opinnoissa että urheiluissa, varsinkin, kun tavoitteet on asetettu korkealle.

Viivi edustaa Turun Urheiluliittoa 

 – Olen harrastanut kilpa-aerobicia jo yli kahdeksan vuotta ja tällä hetkellä valmistaudumme ryhmäni kanssa EM-karsintoihin. Mikäli paikka meille aukeaa, kilpaillaan Euroopan mestaruuksista marraskuussa Turkin Antalyassa. Urallani haluan voittaa vielä joskus maailmanmestaruuden!

Urheilun lisäksi Viivi on miettinyt myös opintoja pitkälle. Mikäli urheilijan kaksoisura sujuu lukiossa yhtä mallikkaasti kuin yläkoulussa, Viivi tavoittelee paikkaa oikeustieteelliseen.

Pienestä saakka minulla on ollut unelmana olla juristi. Sinne on tietysti vielä matkaa, mutta uskon, että se voisi olla hyvä vaihtoehto lukion jälkeen.

 

Yläkoulussa urheilu ja opiskelu ovat tuoneet sopivasti toisilleen vastapainoa.

Kiireisen opiskelurupeaman keskellä omat lajitreenit tuovat ihanan tauon ja hetken vapauttavan tunteen kaikesta muusta. Kummasti sitten treenien jälkeen on taas energiaa kerrata vaikka seuraavan päivän kokeeseen.

Maajoukkueeseen ja ulkomaille

Viivin luokkakaveri Matilda Mehto kertoo vahvuudekseen päämäärätietoisuuden. Tavoitteet ovat urheilu-uralla selkeät ja haave Suomen maajoukkueasusta saattaa toteutua jo lähitulevaisuudessa.

Matildan urheiluseura on Naantalin Löyly

Kiekonheitto on kaikista yleisurheilulajeista valikoitunut itselleni päälajiksi ja se tuntuu kaikista omimmalta. Tähtään tällä kaudella

hyvään tulokseen ja sitä kautta nuorten SM-mitaliin. Vuonna 2024 haluaisin edustaa Suomea alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Slovakiassa.

Kansainvälisesti kilpaileminen, leireily ulkomailla kiekonheiton parissa sekä maailmaa näkeminen ovat Matildalla tulevaisuudessa suunnitelmissa. Peruskoulun jälkeen opiskelu lukiossa ja ehkä tulevaisuudessa yrittäjänä toimiminen voisivat mahdollistaa kansainvälisen urheilu-uran.
 

Kiekonheittäjälle parasta on, jos pystyy harjoittelemaan mahdollisimman paljon ulkona. Siksi toiveissa on, että pääsisin leireilemään etelämmäksi Eurooppaan urani varrella. Tarkemmat suunnitelmat lukion jälkeen ovat auki, mutta yrittäjyys minua on aina kiehtonut.

Niin yrittäjyyteen, kuin jatko-opintoihinkin urheilu on antanut hyviä eväitä.

Urheilussa on oppinut käsittelemään niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Se on tärkeä taito elämässä. Yläkoulun aikana olen myös ymmärtänyt, miten urheilu kannattelee hyvin läpi kiireisempien aikojen. Koulussa kannattaa keskittyä kouluun ja treeneissä taas täysillä ainoastaan harjoitteluun.
 

Heittäytymistä ja hyvää ilmapiiriä

Liikuntaluokkatoimintaa on ollut Naantalin Suopellossa jo yli kymmenen vuoden ajan. Liikunnanopettaja Eeva Kärki on ollut mukana alusta saakka ja kiittelee kovasti niin ilmapiiriä kuin opiskelijoitakin.

Liikuntaluokkien kanssa on aina hieno tehdä töitä. Erityisesti on ollut mahtava seurata Viivin ja Matildan luokkaa, miten tunnolliset oppilaat osaavat myös rentoutua, heittäytyä sekä välillä myös hyvällä ravalla riehaantua. Tätä liikunnallista luokkaa on ollut ilo opettaa, sillä he lähtevät aina rohkeasti kokeilemaan kaikkea uutta. Siitä ominaisuudesta on heille varmasti hyötyä myös myöhemmin elämässä!