Talous ja nuoret TATin ja Turun kaupungin kehittämä sovellus antaa 13–25-vuotiaille varsinaissuomalaisille työelämävalmennusta usealla kielellä, puhelimessa tai selaimessa.

Lisätietoja:

Meija Hietarinta, projektikoordinaattori
050 442 8824
meija.hietarinta@tat.fi

Riitta Uitto, työllisyysjohtaja                                                                                                                          
040 1834530
riitta.uitto@turku.fi

Kesän lähestyessä ensimmäisen työelämäkosketuksen hakeminen kesätyön parissa tulee ajankohtaiseksi kymmenille tuhansille nuorille. Työpaikkahakemusten ja ansioluetteloiden tekeminen voi kuitenkin olla kokemattomalle iso kynnys. Mitä - ja miten - niihin pitäisi kirjoittaa?

Duunikoutsi-sovellus auttaa kesätöihin, TET-jaksolle tai harkkaan hakiessa ja työelämään siirtyessä. Ilmainen sovellus auttaa työhakemuksen tekemisessä ja valmentaa työhaastattelua varten. Se myös opastaa pukemaan sanoiksi omaa osaamista ja kokemuksia,  ja näistä sovelluksen CV-kone koostaa esittelykelpoisen ansioluettelon.

Kieliversiot ja helpotettu versio auttavat ymmärtämistä

Duunikoutsi-sovellusta on kehitetty Turun kaupungin kanssa yhteishankkeessa nuorten työllistymisen tukemiseksi Varsinais-Suomen alueella. Turussa Duunikoutsi-sovellukseen on kehitetty useita erikielisiä versioita, tässä apuna ovat olleet mm. Turun normaalikoulun oppilaat ja International House Turku. Suomen lisäksi Duunikoutsin kielinä ovat ruotsi, englanti ja selkosuomi.

Uutta sovelluksessa ovat somali-, arabia- ja venäjäavusteiset muunnelmat. Näissä pohjakielenä on selkosuomi, jolla opitaan työelämässä tarvittavaa asiointikieltä. Työtä etsivä nuori parantaa samalla suomen taitoaan. Duunikoutsissa on myös helpotettu versio, joka on toteutettu selkosuomella. Se on tarkoitettu käyttäjille, joilla on oppimisvaikeuksia tai vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.

Potentiaalinen käyttäjäkunta on laaja

Sovelluksesta hyötyvä käyttäjäkunta on laaja: töitä etsivistä nuorista TET-jaksoja suorittaviin koululaisiin. Kouluissa Duunikoutsi on hyvä apu myös opettajille ja opoille. Duunikoutsista on saatavilla opetuspaketit peruskoulun ja toisen asteen opetukseen. Työnantajalle sovellus käy myös kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen. Hyödyllisyys on havaittu Turun kaupungin työllisyyspalveluissakin.

− Duunikoutsista saamme uuden työkalun, jonka avulla nuori saa valmennusta ja kiinnostuu omasta työurastaan, kertoo Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto.

Duunikoutsi on linkki nuoren ja aikuisten maailman välillä. Se auttaa nuorta luomaan yhteyden työelämään tavalla, joka hyödyttää tulevaisuudessakin. Talous ja nuoret TATin Meija Hietarinta tiivistää sovelluksen filosofian:

− Kukaan nuori ei syrjäydy siksi, että he eivät osanneet hakea kesätöitä.

Esittely Turun kävelykadulla

Duunikoutsia esitellään Turun työllisyyspalvelujen tapahtumassa Yliopistonkadun kävelykadulla 10. toukokuuta kello 10–17.

Duunikoutsin CV-kone ja kieliversiot on toteutettu yhteishankkeessa Turun kaupungin kanssa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myöntämä rahoitus Euroopan Sosiaalirahastosta (ESR) ja Varsinais-Suomen liiton myöntämä ”Alueiden kestävän kehityksen ja elinvoiman tukeminen” -määräraha rahoittavat vuoteen 2023 kestävää hanketta. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.