Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Esittelyvuorossa on tällä kertaa ruotsinkielinen yläkoulu S:t Olofsskolan Turussa.

Turun ruotsinkielisen yläkoulun S:t Olofsskolanin oppilaat saapuvat pikkuhiljaa Urheilupuiston yläkentälle liikuntaluokkalaisten torstaiaamun harjoituksia varten. Aurinko on vasta nousemassa, mutta nuoret starttaavat harjoitukset aikaisesta kellonajasta huolimatta reippaalla asenteella. Aamun teemana ovat koordinaatio, keskivartalon hallinta, liikkuvuus, potkut ja pienpelit.

Intohimo urheiluun yhdistävänä tekijänä

Kahdeksasluokkalainen uimari ja voimannostaja Emilie Sjösten haki yläkouluun S:t Olofsskolaniin, sillä se tuntui luontaiselta valinnalta ruotsinkielisen alakoulun jälkeen. Sjösten on harrastanut uintia jo yhdeksän vuotta, mutta voimannosto on hieman tuoreempi lisäys hänen lajivalikoimaansa. Tähän mennessä Sjösten on harrastanut voimannostoa itsenäisesti omalla ajallaan, mutta syksyllä hän aloittaa lajin entistä tavoitteellisemman harjoittelun.

Emilie Sjösten, Uinti Turku – Åbo Simning (ÅTUS)

Liikuntaluokka oli Sjöstenille sopiva vaihtoehto, sillä urheilu on ollut iso osa hänen elämäänsä jo vuosien ajan. Liikuntaluokalla oleminen mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen tehokkaasti, sillä oppilaille tarjotaan esimerkiksi kahdet ylimääräiset aamuharjoitukset viikossa.

Sjösten kokee opintojen ja urheilun yhdistämisen aika ajoin raskaaksi, mutta ei osaisi kuvitella suorittavansa yläkoulua muulla tavoin. Hänen mielestään liikuntaluokalla olemisessa parasta onkin kaikkia luokkalaisia yhdistävä asia, intohimo urheiluun.

Liikuntaluokalla opiskelu on opettanut Sjöstenille paljon. Ennen kaikkea rutiinien merkitys on korostunut yläkoulun aikana. Toimivan arjen edellytyksenä on omien rutiinien kehittäminen ja ymmärrys siitä, mikä toimii itselle parhaiten. On hyvin palkitsevaa löytää itselle sopivat rutiinit ja saada arki rullaamaan sujuvasti. Sjösten kokee, että erityisesti yläkoulun aikana kehittyneestä kyvystä aikatauluttaa arkea on hyötyä esimerkiksi työelämässä.

Yläkoulun jälkeen Sjösten suunnittelee hakevansa ruotsinkieliseen Katedralskolaniin, eli ”Kattaniin”. Sjösten on kuullut Kattanista paljon hyvää ja pohtii vielä, haluaisiko hän jatkaa urheilulinjalla vielä lukiossakin. Liikuntaluokalla oleminen mahdollistaa paremmat puitteet opintojen ja urheilun yhdistämiseen, mutta sen myötä tulevat myös suuremmat vaatimukset sitoutua harjoitteluun.

Mitä korkeakouluopintoihin tulee, ei Sjöstenillä ole vielä sen tarkempia suunnitelmia. Todennäköisesti suuntana on yliopisto. Sitä ennen hän haaveilee kuitenkin Espanjassa asumisesta. Sjösten opiskelee espanjan kieltä tällä hetkellä S:t Olofsskolanissa.

Urheilu-uralla Sjöstenin haaveet keskittyvät ennen kaikkea voimannostoon. Tavoitteena ovat ainakin Suomen mestaruuskilpailut ja ylipäätään kehittyä lajissa jatkossakin.

Lisäharjoitukset kasvattavat motivaatiota

Kahdeksasluokkalainen yleisurheilija Carlos Mattson päätyi hakemaan S:t Olofsskolanin liikuntaluokalle rakkaudesta urheiluun. Hän tiesi myös liikuntaluokalla opiskelun mahdollistavan ohjatut lisäharjoitukset omien lajiharjoitusten lisäksi.

Carlos Mattson, Turun Urheiluliitto (TuUL)

Mattson ei koe opiskelun ja urheilun täyttämää arkea liian haastavaksi. Hän tekee koulutehtävät aina mahdollisimman nopeasti pois alta, jolloin niitä ei ehdi kertyä kerralla liian paljoa. Tärkeää on myös osata priorisoida arjen eri osa-alueita. Kovan koesuman koittaessa hän saattaa jättää välistä yksittäiset harjoitukset, sillä opinnot ja niissä pärjääminen ovat hänelle erityisen tärkeitä.

Yläkoulun jälkeen Mattson aikoo Sjöstenin tavoin hakea opiskelemaan ruotsinkieliseen Katedralskolaniin, suurella todennäköisyydellä urheilulinjalle sielläkin. Lukion jälkeiselle ajalle hän ei ole kuitenkaan tehnyt vielä opintosuunnitelmia, mutta urheilijana hän haaveilee tulevaisuudessa pääsevänsä kansainvälisiin kilpailuihin.

Mattson on kokenut liikuntaluokan itselleen erityisen sopivana vaihtoehtona. Hän nauttii kovasti aamuharjoituksista, joissa saa omista lajiharjoituksista poiketen harjoitella muiden lajien urheilijoiden kanssa, jotka ovat kaiken lisäksi omia koulukavereita.

Liikuntaluokka yhdistää

Luokkakaverit Mattson ja Sjösten suosittelevat liikuntaluokkaa kaikille, jotka haluavat kehittyä tavoitteellisesti urheilussa ja heille, jotka ovat tottuneet harjoittelemaan paljon. Molempien mielestä urheiluluokalla opiskelussa parasta ovat saman henkiset luokkakaverit ja hyvä yhteishenki kaikkien kesken. Sjöstenin mukaan kaikilla on joskus vaikeita päiviä, mutta niistäkin selviää opiskelukavereiden välillä vallitsevan hyvän tunnelman voimalla.

Lue lisää S:t Olofsskolanin yläkoulusta klikkaamalla tästä.