Åbogatornas vinterunderhåll syns nu i realtid. Plogbilarna och de andra underhållsmaskinernas uppgifter syns på servicekartan som du kan hitta på palvelukartta.turku.fi/sv.

I mobilitetsvyn syns maskinerna med 15 minuters fördröjning. Kartanvändaren kan själv välja om den vill se arbetet från den senaste timmen ända upp till de tre senaste dagarna. Kartan visar med olika färger vad som plogats och på vilka gator som andra arbeten gjorts, som sandning och andra halkbekämpnings åtgärder.

Vinterunderhållet är indelat i fem olika områden i Åbo: norra, östra, västra, södra och centrala. På servicekartan syns alla områdets olika underhållsentreprenörers verksamhet.

Underhållsmaskinernas rörelser följs via GPS-positionering och du kan zooma in på kartan för att se om det plogade eller behandlade området är en bilbana eller en cykelbana. Det gör det lättare att till exempel planera jobb- eller fritidsresor.

- Vi har sedan länge fått önskemål från stadsborna om att synliggöra arbetet med vinterunderhållet. Informationen som presenteras på servicekartan är svaret på detta och vi hoppas att det ska göra det lättare för stadsbor att planera sin vardag, kommenterar underhållschefen Mari Helin.

Vinterunderhållet av gator och genomfartsleder bygger på en underhållsklassificering som tar hänsyn till gatans trafikmässiga betydelse och trafikmängden. Vägar delas in i tre olika kategorier och gång- och cykelbanor i två kategorier.

Av vägbanorna omfattar den första underhållskategorin till exempel huvudstråken som leder till stadskärnan, och den andra underhållskategorin omfattar bostadsområdenas så kallade samlargator, där trafik från många mindre gator samlas, hårt trafikerade gator i industriområden och de kollektivtrafikleder som inte tillhör den första underhållskategorin. Den tredje underhållskategorin omfattar bostadsgator och de gator i industriområden som inte tillhör den andra underhållskategorin.

Antalet fotgängare och cyklister, pendlingstrafik, trafik till centrum och stationer samt de tjänster som erbjuds längs sträckan har använts som klassificeringskriterier för gång- och cykelvägar. I den första underhållskategorin ingår gång – och cykelvägarna i centrum, de mest betydande lederna för pendlingstrafik mellan bostadsområden och industriområden samt övriga trafikerade leder.

Gatuunderhållsklassificeringar ses över årligen.

Effektivt vinterunderhåll kräver samarbete

Det finns även andra operatörer i staden som tar hand om gator och vägar. Trottoarerna i tätorten är fastighetsägarnas ansvar. I dessa ansvarsområden ingår till exempel borttagning av snö och is från trottoaren och sandning vid halt väglag och borttagning av sand på våren. ELY-centralen ansvarar för underhållet av vissa vägsträckor.

- I framtiden kommer Servicekartans mobilitetsvy också att göra det möjligt att få in information från andra operatörer och närliggande städer. Det öppna underhållsgränssnittet är nu fritt tillgängligt för alla att använda. Feedback på kartan är varmt välkommen då vi aktivt utvecklar den för att möta stadsbornas behov, säger projektledare Stella Aaltonen.

Om en åtgärd utförd av stadens underhåll inte syns på kartan, eller du möter utmaningar när du använder rörelsevyn, kan du ge feedback direkt via länken på Servicekartan: Servicekarta (turku.fi).

Mobilitetsvyn av Servicekartan implementeras som en del av Scale-Up-projektet som finansierat av EU-kommissionens Horisont 2020-program. Mer information om projektet på turku.fi/scale-up.

 

Nyckelord: