Syksyllä Turussa käynnistyi Paraurheilun valmennuskeskustoiminta. Toiminnassa on mukana tällä hetkellä 12 urheilijaa, jotka harjoittelevat valmentaja Janne Keräsen johdolla kohti Pariisin Paralympialaisia 2024.

Marraskuussa Turussa käynnistyi paraurheilun valmennuskeskustoiminta. Valmennuksesta vastaava Janne Keränen kertoo haaveilleensa toiminnasta jo pitkään, ja lopulta vuosien työ tuotti tulosta. Nyt valmennuskeskukseen mukaan valitut 12 urheilijaa voivat osallistua kolmena päivänä viikossa Urheiluakatemiaharjoituksiin.

–Yhteistyössä Ammattiopisto Spesian, Paralympiakomitea, Turunseudun kenttäurheilijoiden ja Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa saatiin toiminta liikkeelle. Olen tehnyt aktiivisesti töitä valmennuskeskutoiminnan käynnistämisen eteen jo vuosia, mutta tänä syksynä aika oli kypsä, ja palaset loksahtivat vihdoin kohdilleen. Tämä on paraurheilulle hieno juttu, iloitsee Keränen.

Keräsen mukaan Turun ohella Helsinki on yksi niistä ainoista kaupungeista Suomessa, joissa on samantapaista paravalmennuskeskustoimintaa. Toiminta on herättänyt heti alusta asti mielenkiintoa ja Keränen kertoo saaneensa jo useita kyselyitä ja yhteydenottoja. Hän toivookin, että valmennuskeskustoiminta, Turun loistavat treeniolosuhteet ja osaava valmennus saisi tulevaisuudessa yhä enemmän potentiaalisia urheilijoita hakeutumaan Turkuun ja toiminnan piiriin.

–Nyt meillä treenaa 12 urheilijan porukka ikähaitarilla lukiolaisista aikuisiin asti. Vanhin urheilijamme on nyt 40-vuotias. Meillä on potentiaalisia yksilöitä ja yhdessä mennään kohti Pariisin Paralympialaisia 2024. Mukaan mahtuu myös uusia urheilijoita, sanoo Keränen toivottaen myös uudet kasvot tervetulleiksi.

Keränen vastaa urheilijoiden valmennuksesta tällä hetkellä yksin, mutta apukäsille on pian tarvetta. Toiminnassa mukana on urheilijoita eri lajeista, mutta yhdessä harjoittelu on sujunut moitteettomasti, ja Keränen kokeekin yhdessä treenaamisen valtavana hyötynä. Syksyn ajan urheilijoille tutuksi ovat tulleet niin Kupittaan urheiluhalli kuin Liikuntakeskus Alfakin.

–Nyt syksyn ajan maanantain ja keskiviikon yleisvalmennukset ovat pitäneet sisällään voima- ja kestävyysharjoittelua sekä kehonhallintaa monipuolisesti. Perjantaisin keskitymme enemmän lajiharjoitteluun. Tällä hetkellä ryhmässä treenaa monia parayleisurheilijoita, mutta myös -jääkiekkoilijoita, -uimareita sekä -koripalloilijoita, kertoo viiden toiminnassa mukana olevan urheilijan henkilökohtaisesta valmennuksesta vastaava Keränen.

 

17- vuotias Alina Nyholm on yksi valmennustoimintaan mukaan valituista urheilijoista. Nyholm viihtyy lenkkitossut jalassa ja panostaa lyhyisiin ja keskipitkiin juoksumatkoihin. Luostarivuoren lukiossa opiskeleva juoksija kertoo, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen on sujunut hyvin, ja valmennuskeskustoiminta on antanut uutta motivaatiota treeneihin. Tällä hetkellä takareittään kuntouttava Nyholm elää ja harjoittelee nyt päivä kerrallaan, eikä ota vielä paineita ensi kesän kilpailuista.

–Toiminta mahdollistaa minulle arjessa sen, että pystyn harjoittelemaan kolme kertaa viikossa aamuisin. Yhteensä treenaan tällä hetkellä noin seitsemän kertaa viikossa. Viime aikoina olen fysioterapeutin avustuksella kuntouttanut takareittäni, mutta toivon, että tammikuun lopussa järjestettäviin parayleisurheilun SM-hallikisoihin pääsisin mukaan, kertoo Nyholm.

Keräsen tavoitteena on, että toiminta menee eteenpäin ja paraurheilu kehittyy Turun seudulla tulevaisuudessa. Paraurheilun arvostus on Keräsen mukaan nousemassa, vaikka matkaa vielä on.

–Haaveilen, että saisimme kolmen harjoituksen sijaan tarjottua urheilijoille viisi harjoitusta viikossa. Paraurheilulle tämä toiminta merkitsee paljon ja toivon, että tulevaisuudessa meillä olisi vielä enemmän potentiaalisia urheilijoita. Siitä lähdetään, että Pariisissa meitä on mukana iskukykyinen joukkue, ja siellä taistellaan menestyksestä, kertoo Keränen.